Zoete aardappel werd onlangs nog door Jamie Oliver gebombardeerd tot superfood. De knollen bevatten ontzettend veel vezels, vitaminen en mineralen die uitstekend door het lichaam worden opgenomen. Wij sommen 5 tips op, om ze zelf te kweken!
- Zoete aardappel vermeerder je met pootgoed. Je stopt met andere woorden nieuwe, kleine exemplaren in de grond die groeien en uiteindelijk een hoop nieuwe opleveren. Een beetje te vergelijken met de teelt van aardappelen. Alleen kweek je deze plant voor in de kas vanaf maart en april. Stop telkens één tot twee knolletjes in een pot, bedek ze met grond en geef water. Grote knollen kun je ook in stukjes snijden. Na amper zeven tot negen dagen zie je de eerste scheuten tevoorschijn komen.
- Vanaf half mei, na de ijsheiligen, kunnen ze naar buiten. Je kunt ze een plek geven in de moestuin, of, beter nog, plant ze in een grote pot en geef de plant een plekje op je terras.
- Omdat de zoete aardappel een zuiderse groente is, is het belangrijk om ze het zonnigste en warmste plekje in de tuin te geven. De grond is het liefst voedzaam en goed losgemaakt. Zware kleigronden remmen de groei af en kunnen schimmels veroorzaken.
- Bedek de basis van de stengels met aarde, te vergelijken met het aanaarden van aardappelen. Geef in vollegrond af en toe water wanneer het lange tijd droog is. In pot doe je dat bijna dagelijks.
- De plant kent nauwelijks vijanden in onze gebieden. Wel opletten voor slakken, die lusten de jonge blaadjes.
Alternatieve kweekmethode
Je kunt de knollen meteen planten, of via een alternatieve kweekmethode laten voorkiemen in een bokaal met water. Je doorprikt de knol dan met 2 of 3 satéprikkers en hangt die in het potje, net in het water. Na anderhalve week vormt de knol wortels en zie je de eerste scheuten verschijnen.
Kan je dit ook met een knol ‘zoete aardappel’ die je koopt in grootwarenhuis?
Hoi Willem,
Ik krijg nu pas je vraag onder ogen.Het is augustus 2020. Ik was n.l.op zoek naar hoe verder met een uitlopende zoete aardappel.
Ik had n.l. al een paar weken een zoete aardappel liggen (gewoon gekocht in de supermarkt) en eergisteren haalde ik iets uit de koelkast en bij het weer sluiten daarvan dacht ik opeens: hè, ik zag toch een soort stokje in de bak naast de koelkast, waar ik zo wat groente heb liggen (pompoen, 1 zoete aardappel, een aubergine en courgette), waar verder niets bijzonders mee is. Dus wat zou daar een stokje tussen moeten zitten. Ik keek dus nog een keertje en tot mijn stomme verbazing was mijn zoete aardappel volop aan het uitlopen, compleet met blaadjes en een van de stekjes is al zo’n 20cm hoog! Dus vandaar dat ik nu aan het zoeken ben, hoe verder. Ik heb de aardappel dus niet eens op water staan; maar ik denk dat de warmte van deze weken hem een aanzetje heeft gegeven om stekjes te geven.
Ik ga de stekjes dus maar proberen van de knol te halen en op water te zetten om wortel te trekken en ze dan te planten. Maar of ik die plantjes (gewoon op mijn stadse balkonnetje) dan ook nog straks kan laten overwinteren, dat wordt nog een vraag !
Succes met jouw pogingen !
Hartelijke groet ! Cora
Je hebt hier specifiek pootaardappeltjes voor nodig, net als bij gewone aardappelen.
HoiHoi! Erg leuk stukje wat je hier geschreven hebt. Ik ga eens verder kijken hier wat voor andere interessante dingen er te vinden zijn 🙂 Groetjes uit Haarlem
Waren de bladeren geschikt voor knaagdieren. Het is geen familie van de aardappel.
Of ze geschikt zijn voor knaagdieren, durven we niet zeggen. Beter eerst eens vragen aan de dierenarts. Het is wel zo dat de bladeren eetbaar zijn voor ons, mensen. Je eet ze dan als spinazie.
Zeker een leuk idee, ook heel decoratief. Maar ik zou ook graag willen weten wanneer je dan zou kunnen oogsten …
Je kunt ze net voor de eerste nachtvorst oogsten, Ingrid. Ze zijn vorstgevoelig, dus tijdig uit de grond halen is aangewezen. Succes!
begrijp ik dat goed, staan ze in de tuin van half mei tot net voor de winter ?
Dat klopt, Katti. Ze hebben in ons klimaat iets langer nodig om te groeien. Zoete aardappel is trouwens een korte dag plant. Dat betekent dat hun knollen pas dikker worden wanneer de dagen korter worden. Succes!
Goed artikel, ik doe dit nu voor het tweede jaar en heb al een stuks of 8 planten die goed geworteld zijn. Ik heb ze in een bak gelegd met potaarde en veel water.