Onkruid is en doorn in het oog van vele moestuiniers. Hoewel onkruid ook ontzettend nuttig kan zijn, kan het ook belangrijke voedingsstoffen, licht en ruimte van je gewassen afnemen. Reden genoeg dus om, in ieder geval op sommige plekken in je moestuin, het onkruid te verwijderen. In dit artikel geven we je tips om op een natuurvriendelijke manier onkruid in je moestuin te verwijderen en te voorkomen.
Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!
Wist je dat onkruid ook ontzettend nuttig kan zijn in je moestuin? Het vergroot de biodiversiteit in je tuin, waardoor je een hoop extra bestuivers en andere nuttige insecten aantrekt. Daarbij helpen sommige soorten (zoals heermoes en smeerwortel) belangrijke voedingsstoffen diep uit de grond naar boven te halen. Gebruik je ze vervolgens als mulch, dan geven ze die weer af aan de grond en dus aan je moestuinplanten. Van heermoes en brandnetel kun je ook goede gier maken. Verder zijn sommige onkruiden zelfs eetbaar. Denk bijvoorbeeld aan de paardenbloem, brandnetel, zevenblad, weegbree, hondsdraf en daslook. Het is dus maar net wat je precies onkruid noemt.
Waarom verwijderen?
Onkruid heeft dus best wat positieve eigenschappen, maar het kan ook veel schade aanrichten. Omdat onkruid snel groeit en woekert, kan het jouw moestuinplanten gemakkelijk verstikken. Daarbij neemt het water en voedingsstoffen op die zijn bedoelt voor jouw gewassen.
Het is dus beter om het onkruid in je moestuinbedden te verwijderen. Daarbuiten kan het echter niet zo heel veel kwaad om het te laten staan. Wil je niet dat je hele tuin vol komt te staan, dan kun je ook kleine rommelhoekjes maken. Dit zijn hoekjes waar de natuur helemaal zijn gang mag gaan en waar rommel en onkruid dus mogen blijven staan. Super goed voor de biodiversiteit!
Handmatig verwijderen
De meest voor de hand liggende manier van onkruid uit je tuin verwijderen, is het plukken van het onkruid uit de grond. Trek het er met wortel en al uit, zo heb je minder kans dat het terugkomt. Onkruid dat zaden aanmaakt, kun je het beste verwijderen vóórdat het is uitgebloeid. Zo voorkom je dat het nieuwe zaden kan verspreiden.
Onkruid verwijderen is niet makkelijk. De zaden kunnen erg ver reizen en zo komt er al snel onkruid in je tuin terecht. Die zaden kiemen ook nog eens gemakkelijk en snel. Van sommige onkruiden zijn ook de wortels erg belangrijk. Laat je bij het verwijderen een klein stukje wortel zitten, dan kan dit weer gewoon uitgroeien tot een nieuwe plant. Echt onkruidvrij kun je je tuin dus waarschijnlijk niet houden.
Mulchen tegen onkruid
Mulchen werkt erg goed tegen onkruid. Het dekt de grond af en voorkomt dat het licht krijgt. Zorg er wel voor dat je de juiste materialen gebruikt. Wij beginnen zelf het liefst met een laag onbedrukt karton. Karton is een goede, beschermende mulchlaag, omdat het de grond helemaal afdekt, zonder dat er te veel lucht tussen komt. Het onkruid onder het karton verstikt zo dus. Let er wel echt op dat je karton zonder bedrukking (en ook zonder nietjes en tape) gebruikt, je wil natuurlijk geen verfresten in je grond. Heb je je grond bedekt met een mooie laag karton, dan kun je er nog een tweede mulchlaag overheen leggen, zoals stro. Let er bij het gebruiken van stro wel op dat je stro zonder zaad gebruikt, anders stap je over een paar weken opeens een stroveld op!
Bodembedekkers tegen onkruid
Ook in de moestuin kun je bodembedekkers planten. Het gebruik van bodembedekkers is super effectief tegen onkruid, ze nemen immers veel plek in beslag en zorgen er zo voor dat er al snel geen of weinig ruimte voor onkruid meer is. Super handig dus! Benieuwd welke soorten je als bodembedekker kunt gebruiken? We sommen er een aantal voor je op:
- Nieuw-Zeelandse spinazie
- Winterpostelein
- Zomerpostelein
- Oost-Indische kers