Je hoort er steeds meer over: polycultuur. Maar wat is het nou precies en hoe pas je het gemakkelijk zelf toe in je moestuin. In dit artikel leggen we je de basisprincipes van polycultuur uit en geven we je tips over hoe je dit zelf toepast in je moestuin.
Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!
Er wordt vaak gezegd dat polycultuur voor gevorderden is, maar dat is helemaal niet waar. Je kunt al heel laagdrempelig beginnen met het toepassen van polycultuur. Begin bijvoorbeeld eens met het kweken van Oost-Indische kers tussen je gewassen en verdiep je eens in goede combinaties. Wij helpen je daar overigens verderop in dit artikel ook mee op weg.
Wat is polycultuur?
Polycultuur lijkt relatief nieuw, maar eigenlijk bestaat het al eeuwen. Bij polycultuur plant je verschillende gewassen door elkaar heen. Dat doe je niet lukraak, je kiest gewassen uit die goed bij elkaar passen. De gewassen versterken elkaar. Een combinatie van verschillende gewassen zorgt er bovendien voor dat ze minder aantrekkelijk zijn voor plagen. Daarbij voorkomt polycultuur uitputting van de grond, omdat je verschillende gewassen door elkaar heen gaat. Iedere plant heeft andere voedingsstoffen nodig en heeft andere wortelstructuren, dat is veel beter voor je bodem. Er zitten dus best wat voordelen aan het toepassen van polycultuur in je moestuin.
Hoe pas je polycultuur toe in de moestuin?
Het beste voorbeeld is van polycultuur is de drie zusjes: klimbonen, maïs en pompoen. Het is een combinatie van gewassen die je makkelijk kunt toepassen in de moestuin en die perfect werkt. De combinatie wordt dan ook al honderden jaren toegepast. Er zijn gelukkig nog veel meer voorbeelden van polycultuur die je toe kunt passen. Om je een eindje op weg te helpen, sommen we er een paar voor je op.
Uien en wortels
Uien en wortels zijn een goede combinatie in de moestuin. Plant deze door elkaar heen. De wortelvlieg wordt namelijk afgeschrikt door de geur van uien. De uienvlieg wordt tegelijkertijd verdreven door de geur van wortels. Deze twee gewassen versterken en beschermen elkaar dus enorm. Knoflook doet het overigens ook erg goed bij deze twee.
Kolen en Oost-Indische kers
Oost-Indische kers trekt schadelijke insecten aan zoals het koolwitje. Het koolwitje legt zijn eieren op de Oost-Indische kers en laat zo jouw kolen met rust. Je kunt hier nog dille tussen planten, dit kruid stoot juist schadelijke insecten af. Eventueel kunnen bieten en spinazie ook goed tussen de kolen staan, al helpen ze elkaar niet actief met bijvoorbeeld het op afstand houden van plagen.
Tomaat en basilicum
Tomaat en basilicum worden vaak bij elkaar geplant. De twee zouden elkaars smaak versterken (net als in de keuken!) en plagen weg houden van elkaar. Zo zou basilicum bijvoorbeeld witte vlieg bij je tomaten voorkomen. Plaats ook het enkelbloemig Afrikaantje hiertussen, ook deze plant zou schadelijke insecten op afstand houden. Je kunt het Afrikaantje ook tussen andere planten zetten, bijvoorbeeld tussen je komkommers en aardappels.
Waar moet je op letten bij polycultuur
Er zijn een paar zaken waar je op moet letten als je aan de slag gaat met polycultuur. De eerste factor is grootte. Als planten bij elkaar zet die allemaal erg groot worden, kan het zijn dat ze door elkaar in de verdrukking komen, of dat kleinere planten niet genoeg licht meer krijgen. Een groente zoals spinazie heeft niet zo veel licht nodig, die kun je gerust in de schaduw van een grotere plant zetten.
Let ook op of een plant veel of weinig voeding en veel of weinig water nodig heeft. Zo voorkom je dat de ene plant gaat rotten, terwijl de andere misschien maar net genoeg water krijgt.