Menig moestuinier heeft er wel een in zijn moestuin staan: de peperplant. Wist je dat deze planten meerderjarig zijn en dat je ze dus kunt laten overwinteren? Zo hoef je niet jaarlijks een nieuwe plant te zaaien, maar kun je meerdere jaren met één plant doen. Handig als je een bijzondere soort hebt bijvoorbeeld.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Het laten overwinteren van een peperplant hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet wel even goed opletten. Als je gedurende de herfst en winter goed voor de plant zorgt, kun je in het groeiseizoen weer volop heerlijke pepers verwachten!

De voordelen van je peperplant overwinteren

Het overwinteren van je peperplant biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat je niet elk jaar nieuwe zaden hoeft te kopen en planten moet zaaien (al kun je die natuurlijk ook gewoon uit je eigen pepers bewaren). Een oudere peperplant ontwikkelt vaak een sterker wortelstelsel, wat kan resulteren in een vroegere en grotere oogst. Bovendien, door je planten goed te verzorgen tijdens de winter, help je ze om gezond de lente in te gaan. Dit kan je uiteindelijk veel tijd en moeite besparen in het nieuwe groeiseizoen.

Verschillende manieren voor het overwinteren van je peperplant

Er zijn grofweg gezien twee verschillende manieren om je peperplant te laten overwinteren. In dit artikel duiken we wat dieper in deze verschillende manieren en leggen we de voor- en nadelen ervan voor je uit. Je kunt er ook voor kiezen om je peperplant buiten te laten overwinteren en deze goed in te pakken, om hem te beschermen tegen vorst. Deze methode is in Nederland echter vaak niet zo succesvol.

Anderen lezen ook:  Zo bereid je de moestuin voor op de winter

Overwinteren bij kamertemperatuur

Wanneer je ervoor kiest om je peperplant bij kamertemperatuur te laten overwinteren, is het belangrijk om een paar zaken in gedachten te houden. Zet de plant op een plek waar deze voldoende natuurlijk licht krijgt, zoals op of bij een zonnige vensterbank. Geef de plant regelmatig water, maar misschien net wat minder dan normaal. Zorg ervoor dat de grond niet helemaal uitdroogt. Snoei de plant niet te veel, je kunt wel zieke of dode takken wegknippen. Zet de plant in een ruimte waar de temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius ligt.

Als je de peperplant bij kamertemperatuur laat overwinteren, krijgt deze geen echte rustperiode zoals hij dat in de winter wel zou hebben. Dat maakt dat de plant sneller uitgeput raakt en dat hij waarschijnlijk sneller bezwijkt. De plant wordt zo immers steeds zwakker.

Overwinteren op een koelere plek

Je kunt ook je peperplant laten overwinteren op een koelere plek, zoals een lichtverwarmde serre, een garage of kelder. De peperplant verliest dan, net als de meeste bomen, zijn bladeren in de winter en gaat in ruststand. De temperatuur moet dan tussen de 10 en 15 graden Celsius liggen. De plant mag in deze periode slechts zeer sporadisch water krijgen, zorg ervoor dat de grond niet helemaal uitdroogt.

Je peperplant voorbereiden op het voorjaar

Zodra de kans op vorst voorbij is (na IJsheiligen dus) is het tijd om je peperplant weer naar buiten te brengen. Als je je peperplant hebt laten overwinteren op kamertemperatuur, is de plant waarschijnlijk al gewend geraakt aan de langere dagen licht. Het is wel slim om je plant dan nog even voor een korte periode af te harden voordat je hem volledig buitenzet.

Anderen lezen ook:  3 x vraag en antwoord

Heb je de koelere overwinteringsmethode gekozen, dan is het belangrijk dat je je plant eerst binnen langzaam laat wennen aan warmere temperaturen, meer licht en meer water. Zo raakt je plant niet in schok zodra hij naar buiten mag. Begin hier begin april al mee, zodat de plant na IJsheiligen direct naar buiten kan. Geef je plant ook wat voeding, zoals biologische meststoffen of wat compost, zo heeft hij weer alle bouwstenen voor een nieuw groeiseizoen.