De winter betekent niet dat je moet stoppen met kweken. Zelfs in de koudste maanden kun je binnenshuis genieten van verse, gezonde kiemgroenten! Deze jonge, voedzame plantjes zitten boordevol vitamines en zijn makkelijk te kweken zonder veel ruimte. Bovendien groeien ze snel, zodat je binnen enkele dagen of weken al kunt oogsten.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Ook al ligt de moestuin er misschien stil bij, er is binnenshuis genoeg activiteit mogelijk. Kiemgroenten (ook wel microgroente of microgreens genoemd) zijn ideaal om in de keuken te kweken en voegen niet alleen smaak en knapperigheid toe aan winterse gerechten, maar ook een flinke dosis gezonde voedingsstoffen. Met een paar simpele benodigdheden en dagelijks onderhoud heb je snel een kleine oogst vol gezondheid binnen handbereik.

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes van diverse soorten groenten, kruiden en granen. Ze worden geoogst in een vroeg stadium, vaak al binnen 5 tot 10 dagen na het zaaien. Deze kiemen bevatten in verhouding meer voedingsstoffen dan volgroeide groenten, wat ze ideaal maakt voor een gezonde winterboost.

Waarom kiemgroenten in de winter?

Kiemgroenten kweken is een van de makkelijkste manieren om verse, gezonde groenten in de winter te hebben. Omdat je geen tuin nodig hebt en ze prima binnenshuis kunnen groeien, zijn kiemgroenten perfect voor de wintermaanden. Je zet ze simpelweg op de vensterbank, of onder een groeilamp (als je deze hebt). Zo kun je het hele jaar doorgaan met kweken.

Anderen lezen ook:  3 vogelvriendelijke planten

Met kiemgroenten kun je veel kanten op. Ze geven een frisse, knapperige bite en zijn perfect als topping voor salades en sandwiches. Hun verschillende smaken – van mild en zoet tot pittig en kruidig – maken ze ook veelzijdig in roerbakgerechten, wraps en soepen. Voeg bijvoorbeeld radijskiemen toe voor een pittige kick of erwtenscheuten voor een zachte, zoete smaak. Ook in smoothies kunnen ze verwerkt worden, vooral kiemen van alfalfa of broccoli, die een subtiele, voedzame boost aan je drankje geven.

Zo kweek je je eigen microgreens

Om kiemgroenten te kweken, begin je met het spoelen en vervolgens het weken van de zaden in water. Na een nacht weken giet je het water af, en plaats je de zaadjes in een kiembakje. Heb je geen kiembakje, dan kun je ook een laagje vochtig biologisch, ongeverfd toilet of keukenpapier gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om de zaadjes in een laagje grond op te kweken. Zet het bakje op een lichte plek. Zorg ervoor dat de zaden vochtig blijven, je kunt dus het beste een dekseltje op het bakje doen. Laat het bakje af en toe even luchten om schimmelvorming te voorkomen en sproei wat water met een plantenspuit bij als de bodem te veel uitdroogt.

Binnen 5 tot 10 dagen zijn de kiemgroenten klaar om te oogsten. Heb je in een kiembakje of op papier gekweekt, dan kun je de groenten met wortel en al uit het bakje halen en gebruiken. Heb je in zand gekweekt dan gaat dat wat minder makkelijk en knip je ze vlak boven de grond af.

Anderen lezen ook:  De beste tips voor het onderhouden van je tuingereedschap

Geschikte zaden voor microgroenten

Er zijn verschillende soorten zaden die geschikt zijn voor het kweken van kiemgroenten, elk met een unieke smaak en voedingswaarde. We sommen er een aantal voor je op:

  • Alfalfa
  • Broccoli
  • Radijs
  • Mungbonen
  • Tuinkers
  • Linzen
  • Mosterdzaad
  • Fenegriek
  • Quinoa
  • Rucola
  • Bieten