Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan en de temperaturen langzaam dalen, is het tijd om je moestuin voor te bereiden op de winter. Maar ga niet zomaar aan de slag met spitten en opruimen er zijn dingen die veel beter zijn voor je boden! In dit blog geven we je tips over hoe je jouw moestuin winterklaar maakt en het bodemleven gezond houd.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Hoewel de moestuin in de winter een rustperiode kent, betekent dit niet dat er niets te doen valt. Dit seizoen biedt een uitstekende kans om de tuin voor te bereiden op het volgende groeiseizoen, terwijl je ook een paar winterharde groenten kunt blijven kweken. Zo geef je jouw moestuin een vliegende start voor de lente!

Waarom spitten niet nodig is

Vroeger was het spitten van de moestuin in de herfst heel normaal, vooral bij wat zwaardere grond. Inmiddels weten we dat spitten eigenlijk vaak juist niet goed is, omdat het de grondstructuur verstoord en het bodemleven beschadigd. Op de lange termijn is dat juist ontzettend ongunstig. Door de bodem rust te geven en te voeden met organische materialen stimuleer je de opbouw van organisch materiaal en verbetert de bodemstructuur vanzelf.

Mulchen: dé techniek voor de winter

Mulchen is een geweldige manier om je tuin klaar te maken voor de winter. Je bedekt je bodem met organisch materiaal zoals bladeren, stro of wol. Dit laagje werkt als een soort deken die de grond beschermt tegen kou en extreme regenval. Daarbij wordt het organisch materiaal langzaam verteert door het bodemleven, wat voor een goede voeding zorgt en de bodemstructuur verbeter. Het resultaat is dat het bodemleven langer actief blijft.

Anderen lezen ook:  De mooie moestuin van Wendy

Een goede mulchlaag kan ook helpen om onkruidgroei te onderdrukken, zodat je in het voorjaar minder werk hebt. Zorg ervoor dat de laag mulch niet te dik is (ongeveer 5-10 cm is vaak voldoende), zodat de bodem nog steeds kan ademen.

Herfstbladeren zijn een natuurlijke en voordelige mulchoptie. Verzamel gevallen bladeren en spreid deze uit over je moestuinbedden. Ze verteren langzaam, waardoor ze gedurende de winter voedingsstoffen vrijgeven aan de bodem. Let er wel op dat de laag bladeren niet te dik is, zodat er nog lucht en water doorheen kan dringen. Bladeren van bijvoorbeeld eiken- of beukenbomen zijn ideaal, omdat ze stevig zijn en geleidelijk afbreken.

Watergeven in de Winter?

Hoewel de wintermaanden over het algemeen vochtiger zijn, kan het nuttig zijn om in droge perioden toch wat water te geven. Met name gewassen in pot, die op een wat drogere plek staan kunnen baat hebben bij af en toe een scheut water. Over het algemeen hoef je gewassen in de volle grond in de winter in Nederland geen water te geven, alleen bij erg droge winters.

Bescherm Planten tegen Strenge Vorst

Als je wintergroenten zoals prei, boerenkool of spruitjes hebt, kun je ze beschermen met een vliesdoek of een andere afdekking (zoals mulch). Dit voorkomt dat ze beschadigd raken bij extreme kou. Sommige groenten worden zelfs iets zoeter en lekkerder door een lichte vorstperiode, maar wees alert op langdurige, hevige kou.

Voorbereiden voor de Lente

Een goed winteronderhoud helpt je tuin om in het voorjaar snel en gezond op te starten. Door nu de nodige stappen te ondernemen, geef je je bodem een goede basis. Mulch en compost zorgen voor een vruchtbare bodem waar je planten in het voorjaar goed kunnen gedijen. Met een beetje planning en aandacht voor het bodemleven, zal je moestuin je volgend seizoen belonen met een rijke oogst.

Anderen lezen ook:  Zo kun je jouw oogst bewaren