Paddenstoelen zijn ontzettend gezond en erg voedzaam. In de tuin of in het bos zijn het herfst fenomenen die het liefst in een vochtige omgeving groeien, maar in de supermarkt kun je ze tegenwoordig het hele jaar rond vinden. En geef toe: de uitdaging om ze zelf te kweken is groot. Toch? Met deze tips helpen we je graag op weg!
Welke soort wil je kweken?
Alles begint natuurlijk bij welke soort je wilt kweken. Shiitakes of misschien wel oesterzwammen? Of wat denk je van populier leemhoed of pioppino? Wat je ook gaat kiezen, het aanbod is groot. Houd er wel rekening mee dat je maar één soort per voedingsbodem kunt kweken. Bij paddenstoelen geldt namelijk de wet van de sterkste. Dat betekent dat er sowieso maar één kan winnen. Je kunt uiteraard meerdere soorten kweken op aparte voedingsbodems, dat spreekt voor zich.
De kweekmethode
Zelf paddenstoelen kweken is tegenwoordig een hobby als een ander. Je kunt zowat overal kant-en-klare kweeksets vinden waar je meteen mee aan de slag kunt en waar je in een paar weken al resultaat van mag verwachten. That’s the easy way, zeg maar. Je kunt ook pluggen kopen en die zelf op dikke houten stammetjes inplanten.
Ga op zoek naar pluggen
Als je zelf paddenstoelen wilt kweken op hout, dan moet je aan pluggen waarin mycelium zit zien te geraken. Mycelium is een netwerk van schimmeldraden die later paddenstoelen worden. Hoera aan de moderne technologie want tegenwoordig kun je ze bestellen en de dag erna al in huis hebben. Of je gaat op zoek bij een tuincentrum in de buurt. Meestal koop je de pluggen per twintig, dertig of zelfs vijftig, afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt kweken.
Welk hout is geschikt?
Er is een regel bij de teelt van paddenstoelen: kies alleen hout dat van loofbomen afkomstig is. De structuur van naaldbomen en het hars dat erin zit hinderen de groei en ontwikkeling van de paddenstoelen. Wilg, berk, beuk en uiteraard eik zijn aan te raden. Shiitakes gedijen het best op eik, oesterzwammen geven dan weer de voorkeur aan berk, wilg of beuk. Hout ouder dan drie maanden wordt sterk afgeraden omdat de kans groot is dat er zich al andere paddenstoelen op gevestigd hebben. Ook hier geldt de wet van de sterkste.
De pluggen
Je kunt de pluggen het hele jaar rond enten op hout, maar bescherm ze tegen vorst. Boor gaten met een boormachine – stem de grootte van de boor af op de grootte van de pluggen. Steek er de pluggen in en leg de boomstam op een vorstvrije, schaduwrijke plek. Paddenstoelen ontwikkelen zich namelijk het liefst in een vochtige, schaduwrijke omgeving. Houd de voedingsbodem dus vochtig, vooral in de zomer.
Verzorging van de voedingsbodem
In het voor-en najaar is de kans op vorst groot. Houd daarom altijd de temperatuur in de gaten. Bij hevige nachtvorst leg je het boomstammetje in de kelder of garage. Houd de voedingsbodem ook goed nat zodat het paddenstoelenbroed in een vochtige omgeving groeit. Maak de bodem één keer per maand goed nat, vaker wanneer het lange tijd droog is.
Wachten maar
Vooral bij de teelt van paddenstoelen en dan met name shiitakes is wachten de boodschap. Bij shiitakes duurt het ongeveer anderhalf jaar tot twee jaar vooraleer je kunt oogsten. Bij oesterzwammen gaat het een stuk sneller. Je kunt het hele jaar rond een teelt starten en meteen ook een jaar rond oogsten.
Meer weten? Abonneer je op ons magazine, vol tuin- en kookinspiratie!
Hallo, kunnen er meerdere soorten in DEZELFDE ruimte (kelder) gekweekt worden, natuurlijk elk in hun eigen voedingsbodem
B.v.d. John
Goede tip! Ik ga eens kijken op de website. Leuk!
Tof artikel! Je kunt ook kant en klaar geënte boomstammetje kopen bij groenetakken.nl: die hebben al een keer paddenstoelen gegeven dus dan weet je zeker dat íe het doet en hoef je niet zo lang te wachten voor je zelf kunt oogsten. Ik heb zelf een keer een workshop bijgewoond, super leuk om te doen en te zien hoe de paddenstoelen gekweekt kunnen worden!