De temperaturen nemen vanaf nu een duikvlucht. Het is winter en in moestuinland is de rust wedergekeerd. Winterkooltjes domineren nu vooral de oogstmand. Het zijn typische najaars- en wintergroenten die je in tal van bereidingen kunt verwerken. Wij selecteerden onze top 3!

Palmkool: Toscaanse schoonheid

Cavolo nero wordt deze koolsoort ook wel genoemd. Het is een opvallend gewas uit Toscane, Italië. In de moestuin valt hij op vanwege de langwerpige bladeren en typische bladstructuur. De kleur is donkergroen en bij momenten zelfs zilverachtig. Net als boerenkool heeft ook deze variant een grote decoratieve waarde. De plant groeit rechtop en de bladeren worden van beneden naar boven geoogst. Palmkool heeft er zijn naam aan te danken. Na verloop van tijd lijken het net kleine palmbomen. Je oogst al tijdens de zomer en die oogst houdt eigenlijk niet op voor het einde van het jaar. De plant produceert voortdurend nieuwe bladeren die ook tijdens koude periodes geoogst kunnen worden. Je eet de bladeren rauw, in salades of zelfs in smoothies, of je verwerkt ze warm met pasta of zelfs in een omelet. Heerlijk!

Savooiekool: een klassieker in de moestuin

Van alle winterharde kooltjes is savooiekool wellicht al jarenlang de bekendste. De dikke kroppen zijn niet meer dan schutbladeren die elkaar lijken te vervolledigen en een mooi geheel vormen. Sluitkolen worden ze ook wel genoemd. De bladeren zijn donkergroen, de structuur zeer apart. Savooiekool houdt net als prei van voedzame gronden die het water goed draineren, maar tegelijk ook goed vasthoudt. Dat geldt trouwens voor zowat alle koolsoorten. Op droge zandgronden groeien ze moeizamer en hebben ze vaker problemen met belagers. Je eet de kool meestal warm, in puree of zelfs kort gebakken met wat spekblokjes en ui. Supersimpel, maar zo ontzettend lekker.

Anderen lezen ook:  5 eetbare planten voor de stadstuin

Boerenkool: koning der koele kikkers

Deze koolsoort wordt ook wel eens krulkool genoemd. In Nederland al jaren veel geteeld, in Vlaanderen nu pas aan een opmars bezig. Boerenkool is een veelzijdige plant. Je kunt ze telen omwille van zijn lekkere bladeren, die je zowel warm als koud kunt bereiden. Of je combineert ze met bloemen en andere eetbare planten of kruiden. De gekrulde bladeren zijn zeer decoratief en goed bestand tegen hevige koude. De bladkleur varieert van lichtgroen tot intens paars. Die laatste is een blikvanger in de moestuin, zeker omdat de planten goed contrasteren met de andere kleuren in de omgeving. Boerenkool is winterhard en daardoor de hele winter lang te oogsten. Ken jij de paarse boerenkool trouwens al? Lees hier alles over deze variant.