Toegegeven; tomaten zijn niet de makkelijkste vruchten om te kweken. Ze zijn onderhevig aan schimmels en ziekten, ze hebben vaker verzorging nodig dan pakweg een kropje sla en ze laten langer op zich wachten. Gelukkig zijn er oplossingen om je teelt wel te doen slagen.
Wat is er aan de hand?
- Gebarsten vruchten: je geeft te veel en te vaak water. De plant stuwt het overtollige vocht naar de vruchten. Die vruchten komen onder een grote spanning te staan en gaan als gevolg daarvan barsten.
- Neusrot: de temperatuur in je kas of in de directe omgeving van je planten schommelt te hevig (vooral nu een veelvoorkomend probleem). Er is mogelijk ook een tekort aan calcium, waardoor de celwanden van de vrucht schade oplopen.
- Bloemsterfte: de zon was te hevig en/of de temperatuur in je kas liep te hoog op. Probeer tijdig te beluchten en grijp in door een schaduwdoek op te hangen. Afgestorven bloemen komen niet meer terug, helaas.
- Phytophthora of tomatenplaag: je planten groeien in een te vochtige omgeving. Ze kregen langdurig water op de bladeren of werden aangestoken door aardappelen, die in de buurt groeien. Tomaten die in de openlucht groeien, doen dat het best onder een afdakje. Planten die in de kas groeien moeten goed worden belucht, om condensatie te vermijden.
- Vogelvraat: tomaten bestaan uit hoofdzakelijk water. Ze zijn dorstlessend voor vogels, die in droge periodes genoodzaakt zijn om hun vocht ergens anders te halen. Bescherm je planten met een net of, diervriendelijker, voorzie ondiepe waterschaaltjes waarin ze kunnen baden en waaruit ze kunnen drinken.
- Neerhangende bladeren: in de meeste gevallen wijzen neerhangende bladeren niet op een ernstige ziekte, maar is het een manier om geen extra water te verdampen. De plant sluit haar poriën af en gaat in een soort rustmodus. ’s Avonds laat herstelt de plant en komen de bladeren weer normaal te hangen. Blijven de bladeren echter verlept? Dan is er wellicht meer aan de hand. Fusarium is een bekende bodemziekte, een virus waar je helaas niets kunt tegen beginnen.