Zelf tomaten kweken is niet moeilijk, als je een kas of serre hebt tenminste waar je ze een droog onderdak kunt bieden. Vanaf mei is het tijd om tomaten te planten. In de kas vanaf begin mei, in openlucht (als je dan toch niet beschikt over een glazen huisje) vanaf half mei – na de ijsheiligen.

Hoe plant je tomaten correct en waarop moet je letten? Hoofdredacteur Angelo Dorny geeft tips!

tomaten planten gids

  1. Selecteer de sterkste planten. Zwakke exemplaren zijn gevoeliger om ziek te worden. Zwakkelingen laat je alsnog aansterken voor je ze in de grond stopt.
  2. Haal de pot weg. Gezonde planten bezitten witte worteltjes die net niet helemaal rond de pot zijn gegaan.
  3. Maak een plantgat en voorzie genoeg ruimte zodat de jonge planten snel en makkelijk verder wortels kunnen vormen.
  4. Leg in het plantgat een hoeveelheid brandnetels (zonder wortels!), ze bevatten namelijk ontzettend veel stikstof (N), goed voor de groei van de plant.
  5. Zet de plant in het plantgat en geef meteen water, zo wordt er voldoende vocht opgenomen (je geeft doorgaans ook altijd water aan de basis van de plant, niet op de bladeren!)
  6. Zijn de planten lang en dun door gebrek aan zonlicht, plant ze dan gerust wat dieper. Tomaten hebben de majestueuze eigenschappen overal wortels te vormen, ook op de steel van de plant.
  7. Maak het plantgat dicht en druk aan. Stevig, maar niet hard: planten houden van grond, geen beton.
  8. Vergeet er de naam van de variëteit niet bij te vermelden, dat voorkomt je later kopzorgen.
  9. Voorzie elke plant van een stevige bamboestok of spiraal die later dienst doet als extra steun voor de plant. Tomaten zijn van nature kruipende planten die alle richtingen uit gaan.
Anderen lezen ook:  Dropplant of Agastache

Water geven
In het begin van de teelt geef je elke dag of om de twee dagen water. Zodra de planten zich hebben aangepast breng je dat terug tot 2 keer per week (er zit immers genoeg water in de grond, waardoor je de planten dwingt om zelf aan de slag te gaan). Op die manier krijg je sterke planten die het na verloop van tijd zelfs uitstekend doen met 1 watergift per week. Het kost je minder weg en weer gezeul met water én het levert je nagenoeg geen gebarsten vruchten op. Doen!