Tomaten zijn rasechte zomervruchten. De eerste vroege variëteiten oogst je nu al, andere laten zich pas vanaf augustus plukken. Deze maand staat de teelt in het teken van de aardappel-en tomatenplaag én het trillen van de bloemen – om meer opbrengst te genereren.
Tomaten trillen
In een kas kunnen niet of nauwelijks bestuivers aan de slag. Meestal raken bijen en hommels niet bij de planten om het beste van zichzelf te geven. En hoewel tomaten zelfbestuivers zijn, is er meer nodig om vruchten aan de plant te zien verschijnen. Elke dag de steunstok of het touw gedurende 2 seconden aantikken is prima om een goede vruchtvorming te garanderen. Trillen, heet dat. Idealiter doe je dat net voor de middag omdat het stuifmeel dan droog is en het in de kas nog niet extreem warm is.
Aardappel en tomatenziekte: beter voorkomen dan genezen
De aardappelplaag wordt ook wel tomatenplaag genoemd en tast al je gewassen in een mum van tijd aan. Het is een schimmel die zich razendsnel en door de wind verplaatst, waardoor de schade ontzettend groot kan zijn. De schimmel komt voor bij aardappelen en tomaten die in te vochtige omstandigheden worden gekweekt. Langdurige regenperioden met broeierige temperaturen, gevolgd door zon en nog meer regen, of een kas waar onvoldoende luchtcirculatie heerst vormen meestal de ideale groeiomstandigheden van de schimmel. Het ziektebeeld zijn bruine vlekken op de bladeren, steel en vruchten. De ziekte kan zich in een week tijd verspreiden en je gewassen compleet verwoesten. Een remedie is er niet, maar er zijn wel trucjes die je helpen om de schimmel te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen, toch?
Preventie is de beste behandeling
- Werk nooit tussen een nat aardappelgewas. Wacht tot de planten droog zijn.
- Zet tomaten in de kas of geef ze een afdakje waar ze beschermd zijn tegen hevige regen.
- Zorg voor een goede luchtcirculatie in de kas. Zet daarom de deur en vensters open tijdens de zomer.
- Dieven doe je met de hand, tenzij de okselscheuten al te groot zijn. Gebruik dan een schoongemaakte snoeischaar die je na elke snoeibeurt ontsmet.
- Theoretisch gezien is het dieven van tomaten het creëren van poorten voor schimmels. Verdeel daarom na het dieven met een borsteltje basaltmeel over de wonden, dat zorgt voor extra bescherming.
- Zet aardappelen op een plaats waar de wind af en toe hevig kan komen opzetten, dat resulteert in droge planten waar de schimmel opvallend minder kans maakt.
- Verwijder, indien nodig, wat bladeren van je tomatenplanten om lucht tussen je gewas te krijgen.
Goede morgen.Ik gebruik al jaren Dithane,kopersulvaat, tegen de schimmelziekten op mijn druiven en vroeger op mijn aardappelen,op aanraden van een wijnboer aan de Moesel,met veel sucses,nooit ziekten gehad.de groeten
Ik las het recept van vegetarische lasagne.
Erg lekker maar ik vervang de lasagne-vellen.
Alles wordt wat lichter verteerbaar door i.p.v.
vellen matzes te gebruiken. De grote matzes
zijn het meest geschikt. Even bevochtigen en
op maat ‘breken’ zodat het de onderliggende
laag bedekt. Verder net zo gebruiken als de
normale vellen. Eet smakelijk!
Bedankt voor de tip, Laila!