Wateroverlast kan een groot probleem zijn in de moestuin, vooral tijdens regenachtige periodes of in slecht drainerende grond. Te veel water kan leiden tot wortelrot, schimmelziekten en een slechte groei van je planten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wateroverlast te voorkomen en ermee om te gaan. In dit artikel bespreken we handige methoden om jouw moestuin te beschermen tegen overmatige neerslag.
Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!
Een gezonde moestuin heeft een goede balans tussen water en lucht in de bodem nodig. Wanneer de grond te nat is, verdrinken de wortels letterlijk doordat ze geen zuurstof meer krijgen. Dit leidt tot wortelrot en kan de groei van je gewassen ernstig belemmeren. Genoeg water is dus belangrijk, maar te veel water is niet goed. Zo kan veel water ook leiden tot een heuse slakkenplaag.
Verbeter de drainage van de grond
Een van de belangrijkste stappen om wateroverlast te voorkomen, is het verbeteren van de drainage van de bodem. Zo kun je bijvoorbeeld regelmatig een laagje compost toevoegen. Compost verbetert namelijk de bodemstructuur en maakt de grond op lange termijn vochtiger. Je kunt ook drains aanleggen. Graaf greppels of diepe kuilen en vul deze met grind. Het water kan zo beter wegstromen.
Maak gebruik van verhoogde bedden
Verhoogde moestuinbedden zijn een uitstekende manier om wateroverlast tegen te gaan. Door de planten in verhoogde bedden te plaatsen, zorg je ervoor dat het overtollige water sneller wegloopt, waardoor de kans op wateroverlast vermindert. Een ander voordeel is dat verhoogde moestuinbedden ook nog eens makkelijker te bewerken zijn, omdat je er niet steeds zo voor hoeft te bukken.
Voorkom verdichting van de bodem
Bodemverdichting is een veelvoorkomend probleem dat bijdraagt aan wateroverlast. Wanneer de bodem te hard wordt, kan het water niet goed wegzakken. Vermijd het lopen of werken op natte grond, want dit verergert de verdichting. Gebruik in plaats daarvan smalle paden of loopplanken tussen de bedden om je moestuinbedden te beschermen.
Installeer een regenwatertank
Een regenwatertank kan een goede oplossing zijn voor het opvangen van overtollig regenwater. Dit water kun je later gebruiken tijdens droge periodes. Het helpt om de waterafvoer van je tuin te ontlasten en vermindert wateroverlast. Zorg ervoor dat de afvoer van je regenpijpen direct in de tank uitkomt, zodat het water niet in je moestuin terechtkomt.
Graaf geultjes
Heb je echt te maken met te veel water, dan kun je geultjes door je moestuin graven naar bijvoorbeeld een sloot of putje. Het water kan dan vanuit je moestuinbedden naar de sloot lopen en hoeft niet de grond in te trekken.
Voorkom bestrating
Heb je nog veel bestrating in je moestuin liggen? Overweeg dan om die weg te halen. Bestrating belemmert de afwatering enorm en zorgt ervoro dat de rest van je moestuin veel sneller onderloopt. Door de bestrating weg te halen, kan het water veel sneller opgenomen worden door de grond.
Vang het water op met een wadi
Een wadi is een eenvoudige en duurzame manier om wateroverlast te verminderen. Een wadi is een verlaging of greppel in de tuin die regenwater tijdelijk opvangt en langzaam laat infiltreren in de grond. Het is een natuurlijke vorm van waterbeheer die ook nog eens erg goed is voor de biodiversiteit.
Je kunt een wadi eenvoudig zelf aanleggen door een ondiepe greppel te graven op een plek waar veel water zich ophoopt. Kies voor vochtminnende planten of grassen in en rond de wadi, zoals rietgras of kattenstaart, die helpen bij de wateropname en dragen tegelijkertijd bij aan de biodiversiteit in de tuin.