Hoe leuk én handig is het dat je het hele jaar van je eigen vruchtjes kunt eten? De oude techniek uit grootmoederstijd is helemaal terug. Wij geven een stappenplan voor het inmaken van groente en fruit.

Voorbereiding
Zorg voor een schone werkplek.

Stap 1
Gebruik alleen vers fruit of groenten zonder aangetaste plekken. Verwijder eventuele schillen of takjes. Was ze en laat ze uitlekken.

Stap 2
Kook de potten, ringen en deksels ongeveer 5 minuten in een pan met water. Laat ze uitlekken op een schone theedoek.

Stap 3
Blancheer het fruit en de groenten. Dit doodt de meeste bacteriën en zorgt ervoor dat aanwezige luchtbellen eruit gekookt worden. (Blancheren is kort koken)

Stap 4
Doe de groenten of het fruit, samen met water of een deel van het kookvocht en voldoende natuurlijke conserveermiddelen (zuur, zoet, zout), in de weckpotten. Vul ze tot 1 á 2 cm onder de rand. Zorg dat de rand schoon is. Doe het deksel met een rubberen ring op de pot.

shutterstock_748

Stap 5
Zet de potten ongeveer tot de vulrand in een pan heet water. Het kan geen kwaad als de potten helemaal onder water staan, behalve potten met een schroefdeksel. Breng het water aan de kook. Pas wanneer het water de juiste temperatuur heeft bereikt, gaat de wecktijd in.

Stap 6
Zet de (hete!) potten in water van ca. 60°C en doe hier steeds meer koud water bij. De onderdruk ontstaat pas bij het afkoelen. Wacht dus met controleren of het deksel echt vast zit tot de potten zijn afgekoeld.

Testen en bewaren
Test of de deksels vacuüm gezogen zijn door de pot aan het deksel op te tillen. Bewaar de potten op een donkere, koele plaats en maak de inhoud binnen een jaar op.

Anderen lezen ook:  Zo kun je jouw oogst bewaren

Tip Door de inhoud voor het consumeren even kort te verhitten, weet je zeker dat alle bacteriën dood zijn.

Natuurlijke conserveermiddelen
Zout
Zout onttrekt vocht (bindt de ‘vrije’ watermoleculen), zodat bacteriën niet meer kunnen gedijen.

Suiker
Suiker stimuleert de aanmaak van bacteriën en schimmels, maar wanneer het suikergehalte hoger is dan 60-65% heeft het dezelfde werking als zout. Geleisuiker heeft, een betere conserverende werking dan gewone suiker.
Voorbeeld: Gebruik bij 1,5 kg abrikozen en perziken, 750 gram suiker en 1 liter water.

Zuur
Zuur heeft de beste conserverende werking. Gebruik azijn met een zuurgehalte van 5%. Kies een goede kwaliteit wijnazijn of appelazijn. Balsamicoazijn bevat vaak een te laag zuurgehalte.