Het nieuwe jaar staat voor de deur en wij kijken alweer reikhalzend uit naar het nieuwe moestuinseizoen. Het is echt nog veel te vroeg om aan de slag te gaan met zaaien, maar je kunt wel al volop aan het plannen gaan. We gaan aan de slag met het maken van een uitgebreid moestuinplan. Zo sta je helemaal in de startblokken als het moestuinseizoen echt begint.
Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!
Het is altijd goed om je moestuin voor het komende jaar even goed te plannen. Schrijf op wat je wil gaan zaaien, waar en wanneer. Sommige gewassen kun je al vroeg in het jaar telen, waardoor er in de late zomer of in het najaar weer plek is voor andere gewassen. Door goed te plannen maak je optimaal gebruik van je moestuin en vergroot je je oogst.
1. Zaden inventariseren
Voordat je nieuwe zaden gaat kopen, is het belangrijk om eerst te kijken naar wat je al hebt. Ga door je zaaddoos of opslag en maak een lijst van alle zaden die je nog hebt van vorig jaar. Dit is een goede gelegenheid om te controleren of ze nog goed zijn. Kijk naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking of doe een test om te zien of de kiemkracht nog intact is.
2. Zaden inkopen
Nu je weet welke zaden je nog hebt, is het tijd om te kijken naar de zaden die je moet inkopen. Bekijk welke gewassen je het komende seizoen wil planten en maak een lijst van de benodigde zaden. Overweeg welke soorten het beste bij je tuin passen: heb je veel zon, of is je tuin schaduwrijk? Kies voor variëteiten die goed kunnen groeien in jouw klimaat en grondtype. Bestel op tijd, zodat je vroeg kunt beginnen.
3. Een indeling maken voor je moestuinplan
Met je zaadlijst in de hand, is het tijd om na te denken over de indeling van je moestuin. Welke planten willen of moeten op welke plekken komen? Bedenk welke gewassen goed samen groeien en welke juist niet. Denk na over het zonlicht en de ruimte die de planten nodig hebben om te groeien. Maak een tekening van je tuin, of gebruik een tuinplanner om ervoor te zorgen dat je alle gewassen in de juiste volgorde plant. Vergeet ook niet om ruimte te reserveren voor eventuele toekomstige uitbreidingen, zoals het aanplanten van fruitbomen of een composthoop.
4. Materialen aanschaffen en grond voorbereiden
De laatste stap in de voorbereiding voor je moestuin is het aanschaffen van de juiste materialen en het voorbereiden van de grond. Denk hierbij aan tuingereedschap, compost, mulch, en, indien nodig, extra aarde of mest. Zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt om te beginnen zodra het seizoen aanbreekt. Kijk hierbij ook naar wat je eventueel tweedehands kunt aanschaffen, dat is een stuk beter voor het milieu. Neem de tijd om je grond goed voor te bereiden door onkruid te verwijderen, een laag compost aan te brengen en te mulchen.
Te veel ( hinderlijke) reclame