Als er één insect is dat er met zijn überschattige lijfje en bijhorende stippen met een ‘oh!’ vanaf komt, dan moet dat wel een lieveheersbeestje zijn.

Waarschuwing
Het opvallende kleurenpatroon is eigenlijk een soort waarschuwing, voor wat het lieveheersbeestje kan produceren: immers wanneer het lieveheersbeestje ‘gepest’ wordt, produceert hij een gele vloeistof. Deze vloeistof smaakt heel bitter en ruikt erg onaangenaam. Voor enkele vogels is de vloeistof giftig.

gele lieveheersbeestjeKleurtjes
In België en Nederland komen een zestigtal soorten voor, de grootte ligt tussen 2 en 10 mm. Ze hebben rode of gele en witte en zwarte kleuren en zijn vaak gestippeld.

lieveheersbeestje en luisNuttig
Ze zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook ontzettend nuttig in je tuin. Een paar exemplaren kunnen al gauw hele kolonies bladluizen naar binnen werken. Zet ze dus gerust op je planten, wanneer je er enkele aantreft.

larveLarven
Ook hun larven voeden zich direct met bladluizen. Deze kunnen dus gerust ingezet worden bij de ecologische bestrijding van dergelijke vervelende gasten. De larven lijken op kleine rupsjes.

Anderen lezen ook:  Tomaten in de openlucht