Het is inmiddels alweer bijna eind juni, wat vliegt de tijd. En hoewel het weer van de afgelopen dagen eerder herfst doet vermoeden is het vanaf nu officieel zomer. Ook in de moestuin. Zo kun je nog net bonen zaaien, als je dat nog niet hebt gedaan.

Aan de slag
Je kunt nog tot begin juli bonen zaaien, als je ze straks wilt oogsten. Later planten heeft geen zin, de bonen zullen vanaf dan niet meer optimaal groeien. Meestal zaai je ze vanaf nu rechtsreeks in de vollegrond, maar bij aanhoudende regen is het aangewezen ze in een droge omgeving te laten voorkiemen. Je plant de bonen dan in kleine potjes, om ze 2 tot 3 weken later in de moestuin te planten.

De oogst
Het overgrote deel van alle soorten bonen zijn het lekkerst wanneer je ze jong plukt. Hoe langer je wacht, hoe vezeliger ze worden en hoe meer ‘draden’ je moet verwijderen. Snijbonen zijn over het algemeen wat dikker en kunnen daarom wat langer op de plant blijven hangen. Wil je droogbonen, dan laat je de peulen geel worden. Op het eind van het seizoen kun je de planten net boven de grond afknippen en droog ophangen om, afhankelijk van de omstandigheden, vier weken later te oogsten.

TIP
Bonen zijn vlinderbloemigen. Ze hebben de eigenschap om bacteriën in wortelknollen in symbiose te onderhouden. Tijdens het rooien van de plant tref je daarom stikstofbolletjes aan op de wortels, die op hun beurt stikstof (N) aan de grond afgeven.

Anderen lezen ook:  Kinderen in de moestuin