Het is herfst en het duurt nu echt niet lang meer alvorens de winter ook zijn intrede maakt in moestuinland. De zomergewassen liggen inmiddels ver achter ons, het is aan de najaarsgroenten om de oogstmand te domineren. Maar wat doe je verder met de moestuin tijdens de winter? Hoe maak je hem winterklaar? Een overzicht.

  • Vroeger werd de moestuin winterklaar gemaakt door het perceel om te spitten. Men was ervan overtuigd dat vorst de bodemstructuur ten goede zou komen. Tegenwoordig denken we daar anders over. Tenzij je een extreem zware en natte kleigrond hebt is het niet nodig om je hele moestuin te spitten in het najaar. Meer nog, het is nefast voor het bodemleven en heeft geen toegevoegde waarde. De moestuin onaangeroerd laten scheelt je een pak werk, is niet belastend voor de rug en uiteindelijk gewoon beter voor de algemene toestand van de bodem.
  • Mulchen is de boodschap. Mulchen is het aanbrengen van een natuurlijke bodembedekker zoals houtsnippers, gemaaid gras, stro en zelfs compost. Je legt het over de bodem en laat dat de hele winter liggen. Pas in het voorjaar, als je van plan bent te zaaien, haal je het er weer af. Mulchen tijdens de winter zorgt ervoor dat de bodem een jasje krijgt dat beschermt tegen gure weersomstandigheden. Daardoor blijft het bodemleven langer actief, wat resulteert in een gezondere bodem op langere termijn. Het zorgt ook voor minder uitspoeling door regen en helpt tegen het dichtslibben van de bodem.
  • Probeer gedurende de hele winterperiode zo weinig mogelijk over de grond van je moestuin te lopen. Beperk je tot de paden en laat de bodem voor wat hij is. Je stampt hem bijgevolg niet dicht en is daardoor in het voorjaar makkelijker te bewerken met een woelvork. En dat komt opnieuw het bodemleven ten goede.
  • Wil je de moestuin bemesten met verse stalmest? Vergeet dan even bovenstaande stappen en verdeel in plaats daarvan meteen de mest over de bodem. Verse stalmest zal, omdat hij zeer geconcentreerd is, een winterperiode lang de tijd nodig hebben om te verteren. Door hem op de bodem te leggen is hij onderhevig aan sneeuw, vorst en regen. In het voorjaar werk je de mest onder en kun je beginnen met nieuwe teelten.
Anderen lezen ook:  Echte meeldauw