Kippen worden al eeuwenlang gehouden omwille van één reden: ze leggen eieren. En hoewel dat een stevig argument is om zelf kippen in huis te halen worden ze tegenwoordig gepromoveerd tot gezelschapsdier waarvan je met het hele gezin kunt genieten. Dat ze je regelmatig van een vers eitje voorzien, dat neem je er graag bij.

Wat je moet weten voor je begint
Kippen mogen dan wel echte opportunisten zijn, toch hebben ze een verblijfplaats, eten en drinken nodig. Met andere woorden, ze betekenen een verantwoordelijkheid zoals elk dier die met zich meebrengt. Al hoef je je kippen niet een aantal keer per dag uit te laten.

First things first
Voor je een hok aanschaft, is het goed om te weten welk ras je zult kiezen. Grote exemplaren hebben, hoe kan het anders, meer plaats nodig dan krielkippen. Ze hebben genoeg aan een nachthok met een grote ren, kleine rassen met voetbevedering houden het dan weer graag droog in een overdekte ren. Een kippenhok dient ook water- en tochtvrij te zijn. Voor elk type kip is er wel een geschikte verblijfplaats. Informeer je goed bij de fabrikant of verkoper voor je met een verkeerde keuze naar huis gaat.

Wat geef je ze te eten?
Naast het tuin- en keukenafval dat kippen gretig naar binnen werken, hebben ze uiteraard behoefte aan een basisvoeding. In dit geval een graanmengeling waaraan granen, stukjes gedroogde maïs en zonnebloempitten zijn toegevoegd. Die pitten zorgen namelijk voor een glanzend verenpak. Je kunt dergelijke voeding kant-en-klaar bij de fabrikant of een gespecialiseerde dierenzaak kopen.

Anderen lezen ook:  Superfoods uit eigen tuin

Ecologische vuilnisbakjes
Kippen eten, op een aantal uitzonderingen na, zowat alles wat je hen voorschotelt. Maar net zoals bij het voederen van vogels moet je ook bij de kippen in je tuin goed omspringen met wat je hen precies te eten geeft. Bereide producten of maaltijden bevatten namelijk amper voedingswaarden. Brood en gezouten bereidingen probeer je dus maar beter te vermijden. Net als restjes afhaalchinees. Om onbewerkte, verse producten zoals afvalrestjes van sla, witlof, wortelen en zelfs een groot deel van het onkruid in je tuin, staan ze letterlijk te springen.

Water, graag
Elk levend organisme heeft water nodig, zo ook kippen. Je geeft ze elke dag wat te drinken, tenzij het water niet vervuild is en er genoeg voorradig is. Tijdens de zomer is het zelfs aan te raden om 2 x per dag het water te verschonen. Zo is het ook voor de kippen aangenaam vertoeven.

Eerlijke eitjes
Een aantal rassen legt het hele jaar rond eieren. Andere kippen, overwegend krielrassen, stoppen aan het eind van de zomer met de eiproductie. Een winterstop voor pluimvee, zeg maar. Meestal begint de leg opnieuw in het voorjaar, vanaf maart. Doorgaans legt een kip gemiddeld 150 tot 300 eieren per jaar, afhankelijk van het ras.

Haan of geen haan?
Als je dacht dat een haan de leg van je kippen bevordert, dan heb je het fout. Kippen leggen hoe dan ook eieren, met of zonder haan. Die is alleen nodig wanneer je kuikens wilt, voor de bevruchting van de eieren dus. Maar laat ons eerlijk zijn: een haan ziet er leuk uit en maakt je kippentoom compleet. Communiceer wel vooraf duidelijk met je buren of ze een haan wel zien zitten.

Anderen lezen ook:  Zo oogst je