Bonen zijn een van de meest veelzijdige gewassen die je kunt zaaien in je moestuin. Het mooie van bonen is dat er veel verschillende soorten bestaan en makkelijk te kweken zijn. Voor ieder wat wils dus!

Stam- en stokbonen: wat is het verschil?

De basis bonenkennis leert je wat het verschil is tussen stam- en stokbonen. En eigenlijk is het heel eenvoudig: stambonen groeien laag op een stam en hebben geen ondersteuning nodig, terwijl stokbonen omhoogklimmen en ondersteuning zoals stokken of rekken vereisen. Stokbonen zijn ideaal voor het besparen van ruimte in de moestuin, doordat ze dus verticaal groeien.

Stambonen:

  • Compacte groeiwijze, geschikt voor kleine ruimtes en bakken
  • Geen ondersteuning nodig, vormen een compacte struik
  • Perfect voor verhoogde bedden en kleine tuinen

Stokbonen:

  • Klimmen en hebben ondersteuning nodig, zoals stokken of klimrekken
  • Besparen ruimte doordat ze verticaal groeien
  • Ideaal voor grotere tuinen of moestuinen met beperkte oppervlakte

 

bonen

Populaire soorten bonen

1. Sperziebonen
Sperziebonen, ook wel prinsessenbonen genoemd, zijn lange, dunne bonen die zowel als stam- als klimvariëteit verkrijgbaar zijn. Ze zijn geliefd om hun knapperige textuur en zachte smaak. Sperziebonen zijn ideaal voor salades, roerbakgerechten en als bijgerecht. Een mooi oud ras zonder draden is “La Victoire”. Deze bonen zijn ook populair omdat ze snel groeien en een goede oogst geven, zelfs in kleine tuinen.

2. Snijbonen
Snijbonen zijn groter en platter dan sperziebonen en hebben een stevigere textuur. Deze bonen worden meestal als klimbonen geteeld. Dit maakt ze ideaal voor kleine moestuinen met verticale kweekmogelijkheden. Snijbonen komen in verschillende kleuren, zoals de gele “Golden Gate”.

Anderen lezen ook:  Waarom een goedkope afvalcontainer huren?

3. Droogbonen
Droogbonen zijn een goede keuze als je op zoek bent naar bonen die je lang kunt bewaren. Deze bonen worden geoogst als de peul volledig droog is, waarna je alleen de bonen overhoudt. Een van de bekendste droogbonen is de Borlotto-boon, een prachtige rood-gevlekte boon die je zowel jong als vers kunt eten, maar ook kunt laten drogen voor later gebruik. Droogbonen worden meestal als stambonen geteeld en zijn makkelijk te bewaren voor de wintermaanden.

4. Pronkbonen
De naam zegt het al een beetje. Pronkbonen staan bekend om hun opvallende uiterlijk, met grote, decoratieve bloemen die een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin. Ze worden meestal als klimbonen geteeld en kunnen wel enkele meters hoog worden. De bonen zelf zijn groot, maar worden snel taai als je ze te lang laat hangen. Het is dus belangrijk om op tijd te oogsten. Bijkomend voordeel; oogsten stimuleert de groei!

5. Spekbonen
Spekbonen zijn een kruising tussen sperziebonen en snijbonen. Ze combineren de lange, dunne vorm van sperziebonen met de stevige textuur van snijbonen. Net als snijbonen worden spekbonen vaak als klimbonen geteeld, waardoor ze weinig ruimte innemen in de moestuin. Voor de beste smaak moeten spekbonen jong worden geoogst, anders kunnen ze, net als pronkbonen, taai worden.

Bonen tip

Bonen zijn niet alleen lekker en voedzaam, maar ook gunstig voor je moestuin. Bonenplanten binden namelijk stikstof, wat inhoudt dat ze de bodem verrijken voor toekomstige gewassen. Trek daarom aan het einde van het seizoen niet de hele plant uit de grond, maar knip deze vlak boven de grond af en laat de wortels zitten.

Anderen lezen ook:  Tuinklussen in mei: oogst beschermen, onkruid weghalen én meer!

Heb je je keuze gemaakt? Bezoek dan de Feggies website voor een uitgebreid assortiment aan biologische bonen.