Jam uit eigen tuin maak je omdat je het leuk vindt of lekker, maar vooral als verwerking van de oogst. Met fruitbomen en struiken in je eigen moestuin is er meestal te veel fruit om meteen op te eten of direct in gerechten te verwerken.
Vruchten conserveren
Jam maken is niets anders dan een manier om vruchten te conserveren. Dat gebeurt meestal met behulp van suiker. Jam kan je met veel verschillende vruchten maken. Denk hierbij aan bessen, aardbeien, frambozen en de oogst van de fruitbomen: abrikozen, perziken, pruimen, vijgen, appels en peren.
Experimenteren met jam
Experimenteer met het maken van jam ook eens met het toevoegen van kruiden en bloemen aan de jam. Maak zelf je combinaties, van bijvoorbeeld bramenjam met rozemarijn of mix de jam met (onbespoten) geurige rozenblaadjes uit eigen tuin.
Werken voor je jam
Jam uit eigen tuin maken is niet moeilijk, maar wel veel werk. Voor een kilo aardbeien of bessen ben je namelijk wel even bezig. Je begint met het schoonmaken en het in stukjes snijden van de vruchten. Dan maak je de potten schoon, laat je de jam inkoken (met geleisuiker slechts een paar minuten) en als laatst vul je de potten.
Het zelf maken van jam klinkt misschien als veel werk, maar je hebt dan ook iets. Na het proeven van eigen jam wil je geen fabrieksjam meer!
Tip: Het meeste schoongemaakte fruit kun je prima invriezen en er jam van koken op een tijdstip dat beter uitkomt.