Als er één gezegde van toepassing is bij kruiden, dan is het wel dat snoeien doet groeien. Zowat elk keukenkruid moet regelmatig worden geplukt of geoogst. Want regelmatig bladeren plukken en de plant daardoor flink snoeien zal uiteindelijk resulteren in een gezonde plant die vaak een hele zomer lang het beste van zichzelf geeft.
Je behoedt er de plant ook van bloemen te vormen, die vaak alle energie naar zich toe trekken. Je knipt de plant soms beter terug tot net boven een blad, we hebben altijd de neiging om alleen blaadjes te plukken. Alleen bladeren plukken zal nieuwe groei niet stimuleren. Een overzicht:
- Basilicum: knip je niet helemaal tot boven de grond af. Je knipt tot aan het laatste stel blaadjes. Daar zal de plant opnieuw scheuten vormen en in leven blijven.
- Salie: mag je vrij diep plukken. De plant zal onderaan nieuwe scheuten vormen.
- Bieslook: knip je tot 2 centimeter boven de grond af. De plant zal net onder de grond nieuwe scheuten vormen.
- Rozemarijn: knip je nooit helemaal kort. Je haalt beter af en toe een takje weg, om de struik in een mooie vorm te houden. Knip weg tot ongeveer 5 centimeter van de grond, dat stimuleert nieuwe groei.
- Munt: knip je tot net boven de grond af. De plant vormt wortelscheuten die altijd opnieuw uit de grond ontstaan.
- Tijm: knip je niet helemaal kaal. Haal hier en daar wat scheuten weg, zo vormt de plant snel nieuwe scheuten.
[…] Hoe pluk je kruiden? – De Tuin op Tafel […]
Goedendag,
Het is mij niet duidelijk of het gaat over snoei of gebruik. B.v. bij munt gebruik, pluk je een paar blaadjes of juist een tak of halve tak?
Tot beneden, dus de ganse tak. Wat overblijft wordt te hard achteraf.