Vind je het lastig om uit het grote aanbod aan grasmaaiers de juiste te kiezen voor jouw gazon? Maak je geen zorgen: je bent zeker niet de enige! In dit artikel lees je diverse tips en aandachtspunten om de beste grasmaaier te vinden voor jouw situatie. Niet alleen de verschillende soorten worden besproken, maar je krijgt ook meer informatie over de maaimethodes en maaibreedte. Hopelijk maakt dit de keuze een stuk makkelijker.

Type grasmaaier

Er zijn erg veel soorten grasmaaiers verkrijgbaar. Verdiep je in de opties en bepaal welk type het beste aansluit op jouw gazon. Houd hierbij rekening met het formaat van jouw grasveld en hoe intensief je de maaier gaat gebruiken. Je hebt de keuze uit elektrische grasmaaiers, benzine grasmaaiers, zitmaaiers en robotmaaiers. Natuurlijk zijn er ook nog steeds handgrasmaaiers op de markt, maar deze zijn door de hoge inspanning niet zo populair meer.

Maaimethode

Welke maaimethode spreekt je het meeste aan? Wil je een grasmaaier kopen die het gras netjes opvangt in een bak of juist een maaier met een mulchfunctie? Een mulching grasmaaier (ook wel mulchmaaier) versnippert het gras tot hele kleine stukjes en laat het vervolgens achter op je gazon. Dit werkt als een soort mestlaag.

kind grasmaaier

Maaibreedte

Kijk goed naar de maaibreedte van de grasmaaier. Het formaat van de machine zelf laat niet direct zien hoeveel het kan maaien. De maaibreedte geeft dit wel duidelijk aan. Hoe groter jouw gazon, hoe groter de maaibreedte van de grasmaaier mag zijn. Met een maaibreedte van 40 centimeter kun je bijvoorbeeld een groot oppervlak aan gras in één keer maaien, waardoor je sneller klaar bent.

Anderen lezen ook:  5 makkelijke groenten om te kweken in een moestuinbak

Vermogen

Let ook op het vermogen van de maaier. Dit laat zien hoe krachtig de motor is. Voor een klein gazon zijn grasmaaiers met een vermogen van 1000 watt al prima, maar bij een groter grasveld kun je beter kijken naar motors met een vermogen boven de 1500 watt.

Geluidsniveau

Grasmaaiers maken hoe dan ook geluid. In sommige gevallen is het helemaal niet relevant om aandacht te besteden aan het geluidsniveau. Maar als je bijvoorbeeld in een rustige wijk woont, is het misschien fijn als de maaier niet té luid is.

Gewicht

Wil je de nieuwe grasmaaier eenvoudig kunnen optillen en verplaatsen? Ga dan voor een lichtgewicht maaier. Deze kun je eenvoudig in en uit de schuur halen. Voor grote grasvelden heb je juist zware en robuuste grasmaaiers nodig voor de stabiliteit.

Weet jij al welke grasmaaier de beste keuze is voor jouw gazon?