Groenbemesters zijn een uitstekende manier om je bodem te verbeteren en de gezondheid van je tuin te bevorderen. Deze planten worden gekweekt om de grond actief te houden, onkruid te onderdrukken, en voedingsstoffen vast te leggen. In dit artikel ontdek je de voordelen van groenbemesters, welke soorten je kunt zaaien en hoe je ze op de juiste manier verwerkt nadat ze hun werk hebben gedaan.
Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!
Groenbemesters kun je in principe het hele jaar door zaaien. Ze verbeteren je bodem op verschillende manieren en verhogen ook vaak de biodiversiteit. Wil je groenbemesters gaan zaaien, verdiep je dan even in de verschillende soorten. Doe je aan wisselteelt, dan is het namelijk verstandig om te kijken of je niet per ongeluk een familie op je grond zet die je nu eigenlijk niet zou moeten planten.
Wat zijn groenbemesters?
Groenbemesters zijn planten die je specifiek zaait om de bodem te verbeteren en te verrijken. Ze worden vaak gezaaid wanneer er geen andere gewassen op het land staan. In plaats van de grond braak te laten liggen, worden groenbemesters ingezet om de bodemstructuur te verbeteren, organisch materiaal toe te voegen en de bodem luchtiger te maken. Ook helpen ze bij het vastleggen van voedingsstoffen, zoals stikstof, en het aantrekken van nuttige insecten zoals bijen en vlinders.
De voordelen van groenbemesters
Het zaaien van groenbemesters biedt tal van voordelen voor je tuin. Zo verbeteren ze de bodemstructuur en voeden ze, als je ze eenmaal door de grond verwerkt, het bodemleven. Groenbemesters helpen bovendien bij het vastleggen van voedingsstoffen. Sommige soorten, zoals vlinderbloemigen (bijvoorbeeld klaver), kunnen stikstof uit de lucht halen en dit aan de bodem afgeven, wat de bodem verrijkt voor andere gewassen. Daarnaast onderdrukken groenbemesters onkruid door de bodem te bedekken
Welke soorten kun je zaaien?
Er zijn veel verschillende soorten die je kunt zaaien, afhankelijk van het seizoen en het doel dat je voor ogen hebt. Enkele populaire groenbemesters zijn:
- Phacelia: Deze groenbemester heeft diepe wortels en verbetert de bodemstructuur. Zaai phacelia van maart tot augustus.
- Mosterd: Een snelle groeier die goed is voor onkruidonderdrukking en bodemverbetering. Zaai mosterd in de herfst, bij voorkeur september of oktober.
- Winterrogge: Een groenbemester die goed is tegen bodemerosie en het verbeteren van de structuur. Zaaien in de herfst.
- Luzerne: Versterkt de bodem met diep wortelsysteem, ideaal voor grond die arme voedingsstoffen heeft. Zaai in de lente.
- Lupine: Voedt de bodem door stikstofbinding, verbetert de structuur en werkt goed in combinatie met andere planten. Zaai in de lente.
- Boekweit: Snelle groeier die de bodem verbetert, veel organisch materiaal produceert en onkruid onderdrukt. Zaai in de lente of vroege zomer.
Hoe verwerk je groenbemesters?
Als je groenbemesters hebt laten groeien en ze zijn uitgebloeid, is het tijd om ze te verwerken. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type groenbemester en de beschikbare ruimte. Eén van de beste manieren om groenbemesters in de bodem te verwerken, is door de planten af te snijden en als mulch op de bodem te leggen.
Een alternatieve methode is om de planten naar de composthoop te brengen. Dit is vooral handig als je geen ruimte hebt om de groenbemesters direct in de bodem te verwerken. Zo voegen ze een hoop nuttige voedingsstoffen aan je compost toe.