An apple a day keeps the doctor away! En zo’n gezond appeltje smaakt nog lekkerder als je het vers van je eigen boom kunt plukken. Heb je geen ruimte voor een appelboom? Koop dan een Minitree. Deze appelboompjes worden niet breder dan 50 cm en kun je prima in een pot op je balkon of terras zetten. Of nog leuker: maak een fruithaag van deze miniboompjes. Tot half april mag je ze nog planten!

Kleine appelboompjes zijn ontzettend handig omdat ze maar weinig ruimte innemen terwijl de vruchten wel een normaal formaat hebben. Zet de bomen in de volle grond zodat ze volop profiteren van het regenwater. In een pot doen ze het ook goed, maar dan moet je wel water geven. Hoe kleiner de pot, hoe vaker je er even met de gieter langs moet lopen. Een pot van 50 liter is ideaal, maar kleiner kan ook. Je moet dan wel dagelijks water geven en het boompje blijft wat kleiner. In het eerste jaar mag je niet meer dan een stuk of vijf appels aan de boom laten zitten. Haal de rest eraf, anders put je de boom uit en heb je het volgende jaar geen vruchten. Het jaar daarop krijg je wél weer gewoon appels aan de boom.

Fruithaag met appelboompjes
De appelboompjes lenen zich uitstekend voor een fruithaag. Per 5 meter zet je tien boompjes. De haag plant je met naakte wortel in de periode van november tot en met april (maar niet als het vriest!). Het boompje is dan niet meer dan een kale staak met een bosje wortels, maar dat komt vanzelf goed. De volgende jaren laat je de boompjes net zo lang doorgroeien totdat je de haag hoog genoeg vindt. Dan knip je de top op de gewenste lengte af. Dat kan bijvoorbeeld 1.50 meter of 2.10 meter zijn. Een appelhaagje is perfect geschikt om een tuinkamer te maken of om je moestuin af te schermen van de rest van de tuin. Je kunt ook een haagje tegen de schutting of de gevel van je huis planten.

Anderen lezen ook:  Je moestuinplanten afharden

Peren & kersen
Er wordt druk gewerkt om ook van peren en kersen een kolomvormige Minitree te ontwikkelen maar die is er nog niet. De kleinblijvende peren- en kersenbomen die nu in de handel zijn, moet je regelmatig snoeien om ze smal te houden.
Van deze peren en kersen kun je ook een fruithaag maken en je kunt ze mengen met de mini-appelboompjes. Je kunt bijvoorbeeld een kersenboom of een perenboom aan het eind van de haag zetten of elders in de tuin. Let erop dat perenbomen niet in de buurt van groenblijvende planten staan. Perenroest is een vervelende virusziekte die de blaadjes aantast maar de vruchten ongemoeid laat. De bacteriën die deze ziekte veroorzaken, overwinteren in wintergroene planten dus zet geen buxus naast je peer.Kersenbomen zijn gevoelig voor luis. Het is verstandig om jonge scheuten zo snel mogelijk weg te knippen want luizen zijn verzot op het malse, jonge blad. Zo houd je je kers bovendien mooi klein.

En onthoud kersen eet je nooit alleen; ook de vogels zijn er dol op!

Kijk voor meer informatie over de appelboompjes op de site van MiniTree.