Mulchen is een waardevolle techniek in de moestuin die niet alleen de gezondheid van de bodem ondersteunt maar ook het werk voor de tuinier aanzienlijk vermindert. Het aanbrengen van een laag mulch rond je planten helpt de bodem te beschermen en biedt veel voordelen. In dit artikel leer je over de voordelen van mulch en krijg je een overzicht van verschillende mulchmaterialen, met hun specifieke eigenschappen en tips voor gebruik.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Mulchen is het bedekken van de bodem rondom je planten met een laag organisch materiaal, zoals stro, bladeren, of schors. Deze laag beschermt de bodem tegen uitdroging, helpt vocht vast te houden en zorgt ervoor dat onkruid minder kans krijgt om te groeien. Het is een natuurlijke manier om de gezondheid van je moestuin te verbeteren.

De voordelen van mulchen

Het mulchen van je tuin heeft behoorlijk wat voordelen, zo houd mulch de groei van onkruid in je tuin tegen. Mulchen heeft nog veel meer voordelen, we sommen ze voor je op:

  • Vocht vasthouden: mulch voorkomt dat het water snel uit de bodem verdampt, wat vooral handig is in de zomer.
  • Onkruid onderdrukken: een laag mulch blokkeert licht voor kiemend onkruid, waardoor onkruid minder kans krijgt om op te komen.
  • Bodemtemperatuur stabiliseren: mulch houdt de bodem koeler in de zomer en warmer in de winter, wat stress voor je planten vermindert.
  • Organische stof toevoegen: als organische mulchmaterialen afbreken, voegen ze voedingsstoffen toe aan de bodem en stimuleren ze bodemleven en de bodemstructuur.
  • Bescherming tegen erosie: mulch voorkomt dat regen de bodem wegspoelt of compact maakt.
Anderen lezen ook:  Asperges kweken in eigen moestuin

Wanneer mulchen?

Mulchen kan in principe het hele jaar door, je bodem heeft er immers altijd baat bij. In de zomer voorkomt een goede laag mulch uitdroging van de bodem en voorkomt het hittestress bij je planten. In de winter dient het als een extra laag isolatie en helpt het je bodem vooral te voeden. Zeker wanneer je een stuk grond hebt waar in de winter geen gewassen op groeien, is het aan te raden om hier een dikke laag mulch op te leggen. Zo benut je het seizoen door je bodem een extra boost te geven.

Mulchen met stro

Stro is een van de populairste materialen om mee te mulchen. Het is niet duur, is licht en heeft een goede isolerende werking. Daarbij kun je stro gemakkelijk verspreiden en duurt het afbreken ervan niet al te lang, waardoor het een hoop organisch materiaal toevoegt aan de bodem. Verspreid een laag stro van ongeveer 5 tot 10 centimter dik rondom je planten, zo blijven ze goed beschermd en krijgen ze voldoende voeding.

Let er bij het aanschaffen van je stro op dat je stro hebt zonder zaden. Met sommige soorten kun je onbedoeld onkruid in je moestuin introduceren. Kies ook biologisch stro om te voorkomen dat er resten bestrijdingsmiddelen in je tuin belanden.

Herfstbladeren als mulch

De meest natuurlijke vorm van mulch is het gebruik van herfstbladeren. In de natuur, bijvoorbeeld in het bos, is de bodem immers ook vrijwel altijd bedekt met een laag bladeren. Die bladeren verteren langzaam, waardoor er een ontzettend voedzame laag ontstaat. Herfstbladeren zijn daarbij meestal gratis, waardoor het een geweldig materiaal is om mee te mulchen.

Anderen lezen ook:  De laatste kruidenoogst van de winter

Let erop dat de bladeren ook samen kunnen drukken en daardoor een dikke, waterafstotende laag kunnen vormen. Dit kun je voorkomen door ze regelmatig los te schudden, of te mengen met andere materialen, zoals stro.

Mulchen met schapenwol

Schapenwol is een natuurlijke isolator en houdt de bodem goed warm in de winter. Het helpt ook om vocht vast te houden en bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals stikstof. Gebruik een niet te dikke laag schapenwol, anders heeft vocht moeite met er doorheen komen. Schapenwol kan wel wat lastig te vinden zijn en ook ietwat prijzig. Let erop dat je wol gebruik dat vrij is van chemicaliën en ongedierte.

Plantenresten op de bodem

Ook verschillende soorten plantenresten kun je goed gebruiken als mulch. Denk bijvoorbeeld aan onkruiden zoals brandnetels. Ook kun je smeerwortel en andere groenbemesters erg goed gebruiken als mulch. Ze zijn zeer voedzaam voor de bodem en geven daardoor echt een boost aan je grond. Haksel de planten wat kleiner om ervoor te zorgen dat ze sneller verteren.

Let erop dat de resten die je gebruikt niet makkelijk terug vast wortelen (zoals bijvoorbeeld heermoes dat kan doen) of zaden bevatten. Zo voorkom je dat je veel last krijgt van onkruid.

Mulchen met karton

Ook karton wordt regelmatig gebruikt als mulchmateriaal. Het is goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en ontzettend effectief bij het onderdrukken van onkruid. Snijd het karton in stukken en leg deze direct op de bodem rondom je planten. Doe dit vlak voordat het gaat regenen, of maak het karton anders even goed nat. Zo versnel je de afbraak en zorg je ervoor dat het karton goed blijft liggen. Je kunt ook een laag compost nog over het karton heen leggen. Je weet dan zeker dat het goed blijft liggen en door de nieuwe laag voorkom je nog steeds het onkruid.

Anderen lezen ook:  Oogsten in november

Let er wel op dat je onbedrukt en ongeverfd karton gebruikt, zodat er geen chemische stoffen in je grond terecht komen. Kies ook ongelijmd karton en ook nietjes of plastic zoals tape en stickers kun je van te voren beter verwijderen. Zo weet je zeker dat je bodem gezond blijft.