In mei zwaait de moestuin haar spreekwoordelijke tuinpoorten open. Na de laatste ijsheiligen – de kans op nachtvorst – kunnen alle vorstgevoelige planten eindelijk naar buiten. Je kunt ook bonen zaaien en tegen het eind van de maand de eerste aardbeien oogsten!

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

De koude maanden zijn nu echt voorbij en dat betekent dat je echt aan de slag kunt in de moestuin. Er zijn een hele hoop tuinklussen te vinden en ook een flink aantal planten begint nu te bloeien. Waarschijnlijk heb je al een hele hoop groenten voorgezaaid, bijvoorbeeld in de kas. Vanaf nu kun je ook in de volle grond aan de slag!

Een moestuin beginnen in mei

Heb je nog geen moestuin, maar wil je daar wel graag mee beginnen? Dat kan nog prima in de maand mei! Deze maand kun je nog behoorlijk wat gewassen zelf zaaien. Verder kun je ook bijvoorbeeld tomatenplantjes, paprikaplanten of komkommerplanten kopen bij de kweker. Je koopt dan sterke planten die een goede start hebben gekregen. Let er wel op dat je biologische plantjes koopt, zo vermijd je gifstoffen in je moestuin. Gelukkig zijn heel veel groenteplanten bij kwekers en tuincentra tegenwoordig biologisch.

Zaaien

In mei kun je nog best wat verschillende groenteplanten zaaien. Denk bijvoorbeeld aan bonen of reukerwten. Ook witlof, boerenkool, bieten en palmkool kun je nu nog zaaien. Al deze planten kun je allemaal direct in de volle grond zaaien. Ook onder glas kun je nog het een en ander voorzaaien. Hierbij moet je denken aan andijvie, augurk, pompoen, tomaten en venkel. Wil je graag iets zaaien, maar weet je niet zeker of het nog kan? Check dan de achterkant van het zakje van je zaadjes, of download onze gratis zaaikalender!

Anderen lezen ook:  Hittegolf op komst

Handige tip!

Zaai niet al je gewassen tegelijk, maar zaai in fasen. Door iedere week een paar gewassen te zaaien, kun je je oost verspreiden en zit je niet aan het eind van de zomer met een overvloed van groenten waar je niks mee kunt.

mei

Uitplanten in mei

Halverwege mei kun je ook een hele hoop plantjes uitplanten. Doe dit het liefste na ijsheiligen. Dit is de datum waarop het eigenlijk zeker is dat het niet meer gaat vriezen. Na 14 mei kun je dus eigenlijk al je planten wel buiten zetten, mits ze groot en sterk genoeg zijn natuurlijk. Zijn ze dat nog niet, dan kan het nuttig zijn om je plantjes nog iets langer binnen te staan. Zo geef je ze de best mogelijke start!

Oogsten

Als je al langer aan de slag bent met een moestuin, dan kun je in mei ook al het een en ander oogsten. Door goed te plannen, kun je bijna het hele jaar door genieten van verse oogst uit je eigen tuin. Gewassen die je deze maand al zou kunnen oogsten zijn sla, lente-uien, broccoli, kool, spinazie, rabarber, bieten, radijs en erwten. Ook aardbeien kun je vanaf nu oogste, zeker als je ze in de kas hebt staan.

De handigste korte tips voor in mei

  • Artisjok en kardoen planten.
  • Voor het eerst experimenteren met quinoa? Zaai ze nog de hele maand, meteen in de moestuin.
  • Nog geen aardappelen gepoot? Doe het nog snel en plant late variëteiten.
  • Last van bladluizen? Pak ze meteen aan met een biologisch bestrijdingsmiddel of een ecologisch preparaat van gekookte knoflook, chilipeper en de bladeren van rabarber.
  • Mei is de aspergemaand bij uitstek. Je vindt ze bij de boer, in de supermarkt, maar ook in je eigen tuin!
  • Slakken pak je aan met ecologische slakkenkorrels, die alleen de slak treffen, of je vangt ze met gist – daar komen ze massaal op af.
  • Onder andere basilicum kun je nu buiten planten, maar ook nog de hele maand zaaien in potjes.
  • Kooltjes zoals rodekool en savooiekool planten.
  • Tomaten, pepers, paprika’s en aubergines kunnen nu de kas in. Geef ze een voedzame bodem en werk vooraf een flinke portie compost in.
  • Je kunt nog erwten zaaien, maar wees snel; hoe later je ze zaait, hoe geringer de oogst wordt.
  • Aardbeien oogsten; pluk regelmatig, en bescherm ze tegen vogelvraat. Onze gevederde vrienden zijn er dol op.
  • De temperaturen in de kas kunnen deze maand oplopen. Zorg voor goede luchtcirculatie en eventuele schaduwdoeken.
Anderen lezen ook:  Knoflook planten