In januari kan het flink koud worden, of net bijzonder zacht. Het kan vriezen, sneeuwen, veel regenen en goed waaien. Met uitzondering van een beperkte winteroogst en wat klusjes in de kas valt er buiten weinig te beleven. Binnenshuis is het echter feest. Daar kun je weer zaden selecteren en uitkijken naar een nieuw moestuinseizoen. Toch?!

Zaaien in de kas?

Het is nog te vroeg om buiten aan de slag te gaan, maar eind deze maand kun je in de kas gelukkig wel al het een en ander in de grond stoppen. Je kiest dan beter voor variëteiten die geen probleem hebben met lage temperaturen. Informeer je daarom vooraf goed en lees aandachtig de achterkant van het zakje, waar de zaaidata staan.

  • Radijs
    Eind januari kun je de eerste radijsjes zaaien in de kas. Met wat geluk schijnt er af en toe een zwakke winterzon die de temperaturen binnenin al iets hoger doen uitkomen. Zaai radijsjes in rijtjes en verspeen ze wanneer ze te dicht op elkaar dreigen te groeien.
  • Veldsla
    Aan het eind van deze maand kun je veldsla zaaien. Je oogst dan in de lente, vanaf maart en april, de eerste roosjes. Zaai in rijtjes en bescherm ze tegen hevige nachtvorst.
  • Erwten
    Erwten zijn rasechte ijsberen. Je kunt de eerste erwten voorkweken, of je kunt ze al meteen in de kas planten. Voorkweken doe je in potjes om tegen het eind van volgende maand buiten te planten, in de kas planten garandeert je dan weer een oogst in april. Voor je zaait laat je de erwten een nacht voorweken in wat water, dat maakt de vruchthuid namelijk weker zodat ze sneller zullen kiemen.
  • Kervel
    Ook deze topper heeft geen last van koude temperaturen. Zaai verse zaden, kervel heeft namelijk een beperkte houdbaarheid. Het is een donkerkiemer en groeit dus alleen met een laagje grond overheen.
Anderen lezen ook:  Spint

Zaden selecteren

Je kunt nog de hele maand plannen maken om je moestuin in te richten, maar ook het selecteren van zaden stel je beter niet te lang uit. Ga online op zoek naar zadenleveranciers of laat je verleiden door de vele zaadcatalogussen die je brievenbus nu flink gaan domineren. Maar de keuze is alsnog erg groot. Het assortiment aan groenten en kruiden dikt namelijk elk jaar aan en als beginner is het vaak een probleem om de juiste beslissing te nemen. Ga rustig te werk en vraag raad aan je collega-tuiniers of ga op zoek naar hobbyisten via sociale media. Toch is zaden selecteren een kwestie van experimenteren. Af en toe eens falen is goed. Het leert je de do’s en don’t en maakt je moestuinleven er alleen maar makkelijker op.

Te enthousiast geweest?
Een beginnersfout die vaak wordt gemaakt: te veel zaden bestellen en dus ook te veel zaaien. Het is verleidelijk, maar je hoeft heus niet van elke soort 2 of zelfs 3 zakjes in huis te hebben.

Kippen als ecologische restverwerkers

Wie kippen in de tuin heeft rondscharrelen kan deze tijdens de wintermaanden ook in de moestuin laten lopen. Ze eten namelijk rupsen, slakken en hun eitjes en andere vervelende insecten. Kippen zijn ook dol op diverse onkruiden, ze eten alles wat er niet hoort te staan. Ze bemesten ook de grond in je tuin en zorgen af en toe voor een eitje – ja, ook tijdens de wintermaanden. Als je een grote tuin hebt kun je ook voor Indische loopeenden kiezen. Ze maken het liefst komaf met naakt-en huisjesslakken.

Anderen lezen ook:  3 groenten voor nu