Als de herfst overgaat in de winter, verandert de moestuin langzaam in een rustende plek. Hoewel veel gewassen nu stoppen met groeien, is er nog een taak die je niet wilt missen: de laatste kruidenoogst van je harde kruiden dit jaar. Denk aan salie, rozemarijn, oregano en tijm. Deze kruiden kun je nu nog één keer oogsten, voordat de echte vorst zijn intrede doet.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Kruiden groeien in de winter niet of veel minder hard. Voordat het écht gaat vriezen, kun je ze nog één keer oogsten, waardoor je een goed voorraadje voor de winter aan kunt leggen. Knip af wat je nodig hebt, maar knip niet te ver terug. De planten moeten zich nog kunnen herstellen voordat de winter echt begint. Een laagje mulch tussen je kruidenplanten kan daarbij helpen.

Welke kruiden voor je laatste kruidenoogst?

In het najaar zijn het vooral de zogenaamde ‘harde’ kruiden die nog goed geoogst kunnen worden. Deze planten hebben houtachtige stelen en kunnen best een beetje vorst verdragen. Het zijn dan ook winterharde planten. Wordt er een erg koude winter voorspeld? Dek je planten dan toe met een dikke laag mulch en eventueel een isolerend net om ze te beschermen.

Je kruiden drogen na de kruidenoogst

Het drogen van kruiden is een klassieke methode om ze lang te bewaren en zo hun smaak te behouden. Heb je haast, dan kun je je kruiden op lage temperatuur in de oven drogen, of in een speciale droogmachine. Kruiden zijn echter uitermate geschikt om gewoon aan de lucht te laten drogen. Je hangt de kruiden in kleine bosjes bij elkaar in een droge, warme en goed doorluchte omgeving. Het duurt vervolgens wel even voordat de kruiden helemaal gedroogd zijn, dat is afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur en de doorluchting van de ruimte. Zodra de kruiden knapperig tussen je vingers aanvoelen, kun je ze in potjes bewaren.

Anderen lezen ook:  Recept gepofte aardappels

Waarom kruiden drogen voor de winter?

Gedroogde kruiden behouden hun smaak en aroma, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn in de keuken. Ze kunnen gebruikt worden in thee, stoofpotjes, soepen en zelfs in zelfgemaakte kruidenmixen. Gedroogde kruiden nemen weinig ruimte in beslag en blijven maandenlang goed, waardoor je een praktische voorraad hebt voor de wintermaanden.

Je kruiden snoeien in het voorjaar

In maart kun je de harde kruiden nog een keer licht snoeien. Door de plant goed terug te knippen, help je deze gezond en compact te blijven. Zorg er wel voor dat er altijd nog scheuten overblijven, zodat de plant nog licht op kan vangen. Dit stimuleert ook nieuwe groei, zodat de kruiden in het voorjaar weer helemaal op gang komen en je opnieuw kunt oogsten.