De winter staat pal voor de deur en dit is dan ook het ideale moment om je tuingereedschap de aandacht te geven die het verdient. Na een jaar van intensief gebruik zijn schoffels, snoeischaren, schapjes en harken vaak toe aan een grondige schoonmaak- en onderhoudsbeurt. Door je gereedschap goed te verzorgen, verleng je niet alleen de levensduur, maar werk je in het voorjaar ook prettiger en efficiënter in de tuin. Daarbij voorkom je ook de verspreiding van ziektes. Aan de slag dus!

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Het winterklaar maken van je gereedschap gaat hand in hand met het opruimen van de schuur. Door alles netjes te organiseren en goed te onderhouden, begin je volgend jaar met een frisse start. Zorg dat je gereedschap vrij is van roest, goed geslepen en schoon opgeborgen ligt, zodat je meteen aan de slag kunt zodra het tuinseizoen weer begint.

Tuingereedschap schoonmaken

Begin met het grondig schoonmaken van al je tuingereedschap. Modder, plantenresten en sap van gesnoeide takken kunnen vast blijven zitten en je gereedschap beschadigen of roest veroorzaken. Gebruik een harde borstel om vuil te verwijderen en spoel alles af met water. Droog je gereedschap goed af, want vocht kan snel leiden tot roestvorming, vooral bij metalen onderdelen.

Roest op je tuingereedschap verwijderen en voorkomen

Roest kan snel optreden als gereedschap nat is gebleven of in een vochtige schuur heeft gestaan. Een staalborstel of fijn schuurpapier kan helpen om oppervlakkige roest te verwijderen. Voor extra bescherming kun je metalen onderdelen licht inwrijven met een doek en een beetje plantaardige olie. Dit beschermt tegen roest en houdt je gereedschap in goede staat.

Anderen lezen ook:  De moestuin in mei

De bladen slijpen

Scherpe bladen maken het werken in de tuin een stuk makkelijker en zorgen voor precieze sneden. Snoeischaren, messen en harken zijn eenvoudig te slijpen met een slijpsteen of speciale gereedschapsslijper. Voor snoeischaren kun je de scharnieren losdraaien en het mes voorzichtig slijpen. Zorg ervoor dat je altijd in de originele snijhoek slijpt en test na het slijpen of de scharen soepel werken.

Houten handgrepen verzorgen

Houten handgrepen kunnen door vocht splijten of uitdrogen. Geef deze handgrepen een nieuw leven door ze licht op te schuren met fijn schuurpapier en vervolgens in te smeren met lijnzaadolie. Dit zorgt voor een waterbestendige laag en voorkomt scheuren. Laat de olie goed intrekken en veeg overtollige olie af.

Ruim ook je schuur nog even op

Nu al je gereedschap schoon en opgeknapt is, is het tijd om de schuur te organiseren. Hang tuingereedschap op, zodat het goed kan drogen en niet tegen elkaar schuurt. Een nette werkplek maakt het makkelijker om alles te vinden en zorgt ervoor dat je gereedschap in goede conditie blijft. Plaats vochtig materiaal zoals potgrond of compost in goed afgesloten zakken, zodat het niet uitdroogt. Ga ook na of er spullen in je schuur staan die niet goed tegen vorst kunnen. Deze kun je misschien beter op een beter geïsoleerde plek zetten. Zo is jouw schuur helemaal klaar voor het volgende moestuinseizoen!