Wat een mooie bloemen zijn het toch, die Dahlia’s. Vind je ook niet? Ze geven je tuin en moestuin kleur en bloeien vaak gewoon door tot eind oktober. Je hebt ze in diverse kleuren, en vormen – wat ze meteen tot zeer geschikte snijbloem bombardeert. Wij sommen een aantal tips en weetjes op, om zelf de mooiste Dahlia bloemen te kweken!
- De Dahlia is een knolgewas.
- De plant groeit op zowat elke bodemsoort, maar kan ook in een pot worden gehouden.
- Dahlia’s verkiezen het zonnigste plekje in de tuin.
- Geef voldoende water, zeker tijdens extreem droge periodes. Weinig water betekent minder bloemen en zwakkere planten.
- Om je een hele zomer van bloemen te voorzien is het belangrijk dat Dahlia’s af en toe meststoffen krijgen. Je kunt daarvoor organische korrels gebruiken, of je kiest ervoor om een vloeibare voeding aan te schaffen – dat voeg je toe aan het gietwater.
- De Dahlia is afkomstig uit Mexico en is om die reden niet winterhard. Net na de eerste nachtvorst rooi je de knollen en overwinter je ze op een vorstvrije plek.
- Naast knoldahlia’s zijn er ook nog zaaidahlia’s, die je – uiteraard – zaait. Deze varianten zijn nooit soortecht. Je weet dus nooit met zekerheid welke kleurtjes je kunt verwachten. Maar dat maakt het dan weer spannend, toch?
- Je plant Dahlia’s na de ijsheiligen, half mei, buiten. Wil je vroeger bloemen hebben, dan kun je ze forceren in de kas, vanaf april.
- Dahlia’s kunnen groot worden. Geef ze daarom altijd een steunstok of plant ze in groepen, dan kun je ze makkelijker samen houden.
- Als snijbloem doet de Dahlia het uitstekend. Door het creëren van nieuwe variëteiten zijn ze tegenwoordig langer houdbaar.
- Snijd de bloemen ’s morgens vroeg of ’s avonds laat en zet ze meteen in water.
mijn dahlia’s zaten altijd vol kleine zwarte beestjes
Dahlia’s zijn inderdaad erg vatbaar voor bladluizen. Tijdig bestrijden met een biologisch middel is aangewezen.