Zowel de stengels als de bladeren van citroengras (Cymbopogon citratus) ruiken heerlijk naar citroen. Dit aromatische kruid is leuk om te kweken en lekker als smaakmaker bij verschillende recepten. Kun jij zelf citroengras kweken?

Citroengras houdt van warmte

Citroengras is een halfwinterharde vaste plant, die bij ons het beste als potplant gehouden kan worden. Op beschutte plaatsen kan hij wel in de volle grond worden gekweekt, maar dan moet je hem wel iedere winter rooien. Als de temperatuur beneden de 10 graden komt, gaat de plant dood.

Zaaien

Zaai citroengras in een kasje of op de vensterbank bij een temperatuur van 20 ºC. Na 15 tot 20 dagen kiemen de zaden.

Voeding

Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt; het potmengsel moet altijd vochtig (maar ook weer niet te nat) zijn. Voeg tegelijk met het gietwater ook regelmatig meststoffen toe. Citroengras is een hongerige plant, zeker als je er veel van oogst.

Zonnig plekje

Wil je citroengras op een beschutte plek in de tuin kweken, geef hem dan een zonnige plek. In warme gebieden kan de plant in de volle grond wel 1,50 m hoog worden, bij ons blijft hij vaak bij zo’n 75 cm steken.

citroengras-op tafel Oogsten

Als je de plant regelmatig voeding geeft, kun je er het hele seizoen van oogsten.

Gerechten

De onderste delen zijn het sappigst en hebben de beste smaak.
Citroengras wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in Thailand, India en Indonesië. Het wordt gebruikt in onder meer soepen en curry’s. Het wordt in stukjes gesneden meegekookt. Voor het eten wordt het citroengras verwijderd.
citroengrasThee

Anderen lezen ook:  Mexicaanse dragon

Citroengras leent zich ook prima om kruidenthee van te maken.

Muggen verjagen met citroengras

Vanwege zijn sterke citroengeur is de plant ook heel geschikt voor het verjagen van muggen.