Je oogst nu volop tomaten, als alles goed is gegaan. Maar ook dieven, af en toe water geven en bladpluk toepassen horen daarbij. Dat laatste is belangrijk om genoeg zonlicht tussen de vruchten te creëren. Een overzicht.
Bladpluk
Vanaf augustus, en vaak al vanaf juli, is het handig om af en toe wat bladpluk toe te passen bij tomaten. Tomaten groeien van nature erg hard en produceren vrij veel bladeren. De bladeren die zonlicht wegnemen haal je maar beter tijdig weg, vooral wanneer de vruchten de neiging hebben rijp te worden. Haal niet meteen teveel blad weg, de plant moet immers wel nog aan bladgroenverrichting kunnen doen (fotosynthese). Hier en daar een enthousiast blad weghalen is dan weer wel prima.
(s)Toppen in augustus
In het wild groeien tomaten tot ze er letterlijk bij neervallen. Bij ons, in de kas, mag het iets minder chaotisch. Om ervoor te zorgen dat alle vruchten tijdig rijp kunnen worden is het aan te raden om vanaf half augustus de kop uit de plant weg te halen. Je stopt op die manier de groei en de plant vormt geen nieuwe bloemen en vruchten meer, wat er uiteindelijk voor zal zorgen dat alle groene vruchten alsnog rijp worden. De bekendste soorten zijn niet zelftoppend, een deel wel. Er zijn variëteiten die drie tot vier meter hoog kunnen worden en er zijn er die amper 1 tot anderhalve meter hoogte bereiken. Goed informeren, dus!