Veel tuinliefhebbers begrijpen het belang van biodiversiteit en bomen. Maar in sommige gevallen vormen de gevallen bladeren van deze bomen een bedreiging voor je gazon. Tegelijkertijd zijn er plekken waar bladeren juist voordelen bieden voor de tuin. Hoe en waar verwijder je bladeren, en waar kun je ze juist het beste laten liggen? Lees het hier!

Gevallen bladeren in en om je tuin

Het is noodzakelijk om bladeren op looppaden in de tuin regelmatig op te ruimen, zodat voorbijgangers niet uitglijden. Het is echter niet per se nodig om bladeren onder bomen en heggen weg te ruimen. Vooral in de koudere maanden kunnen de blaadjes onderdak bieden aan kleine dieren zoals egels en insecten. Bovendien kunnen de bladeren dienen als vorstbescherming en natuurlijke meststof voor planten in de tuin. De bladeren mogen echter niet in zulke dikke lagen op de bedden worden uitgespreid dat de lucht de grond niet meer kan bereiken. Om te voorkomen dat bladeren tijdens stormen wegwaaien, kunnen ze afgedekt worden met takken van bijvoorbeeld coniferen. In de lente kan deze beschermende laag weer verwijderd worden.

Bladeren op gazons

Een uitzondering op deze regel zijn gazons. Wie waarde hecht aan een goed onderhouden gazon, moet de bladeren verwijderen. Bladeren in het gras zijn niet goed; ze verstikken het gras en maken dat er geen licht meer doorheen komt. Het is daarom belangrijk dat de bladeren tijdig verwijderd worden, voordat ze glad worden en gaan rotten. Om een mooi gazon te behouden, is het daarom belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Voor kleinere tuinen is het verwijderen van bladeren met een hark de eenvoudigste methode. Verzamel alle bladeren en verwijder ze. Bij het gebruik van een hark is het belangrijk om het gazon niet te hard aan te pakken, zodat het gazon niet beschadigd raakt.

Anderen lezen ook:  Een nieuwe rollade tijdens kerst? De flespompoenrollade

Grasmaaiers en bladblazers

Een andere mogelijkheid is om bladeren weg te halen met een grasmaaier, afhankelijk van de dikte van de bladlaag. Het weghalen van bladeren met een grasmaaier is echter niet erg diervriendelijk. Hiervoor is een hark beter geschikt, of als je tuin een grote oppervlakte heeft, een bladblazer. Een bladblazer heeft meer voordelen: de sterke luchtstroom veegt de bladeren bijna vanzelf weg en helpt ook bij het verwijderen van bladeren op moeilijk bereikbare plaatsen en uit bloemperken of schorscompost.

Overschot

Dankzij bladblazers kun je eenvoudig bladeren opruimen en verzamelen. Maar wat met de bladeren te doen als je geen eigen composthoop hebt? Kleinere hoeveelheden bladeren en tuinafval kun je in de composthoop gooien, maar als je veel bomen hebt, raken de composthopen in de herfst snel verzadigd. In sommige regio’s biedt de gemeente speciale zakken of manden aan voor dit overschot aan bladeren die, wanneer ze vol zijn, langs de weg worden neergezet en vervolgens worden weggegooid. Anders kun je naar een inzamelpunt voor tuinafval rijden bij het dichtstbijzijnde recyclingcentrum.