Basilicum; het is een van de meest gebruikte kruiden in de keuken. Niet zo gek, want de kruidige, zachte en ietwat zoete smaak past perfect bij een scala aan gerechten. Natuurlijk kun je basilicum in de supermarkt kopen, maar je kunt basilicum ook heel gemakkelijk zelf kweken. In dit artikel vertellen we je alles over het zaaien, kweken en in leven houden van jouw basilicum.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Basilicum heeft enorm veel voordelen. Zo zou het geneeskundige krachten hebben en kun je er heerlijke gerechten en huisgemaakte pesto mee maken. Wist je ook dat er verschillende soorten zijn? De meest gangbare soorten zijn de genovese en sweet basil. Deze vind je bij de meeste tuincentra en supermarkten. Omdat er zo veel verschillende soorten zijn, is de verzorging vaak ook bij iedere plant net iets anders. In dit artikel focussen we ons dan ook even op deze twee meest gangbare soorten. Heb je een andere soort? Gebruik dit artikel dan als basis en zoek handige verzorgingstips op online. Vaak staan op het zakje van de zaadjes, of op het potje van de basilicum ook enige basis verzorgingstips. Verder moet je vooral je plant leren kennen en zelf uitvinden waar deze goed op gaat.

Basilicum zaaien

Basilicum kun je gemakkelijk zelf zaaien, al moet je wel even weten waar je op moet letten. De plant is vrij gevoelig voor temperatuurschommelingen en heeft best wat warmte nodig. Veel harde kruiden, zoals rozemarijn of tijm, kunnen best tegen wat drogere periodes. Basilicum is echter geen hard kruid. Dit houd, onder andere, in dat de plant niet winterhard is. Basilicum heeft ook wat water nodig.

Anderen lezen ook:  Zelf paddenstoelen kweken

Basilicum kun je zaaien in de kas, zodat deze gemakkelijk kiemt, of zodra de dagen wat warmer worden. Ook kun je basilicum goed binnen zaaien. Zaai niet te dicht op elkaar, zodat de plantjes de ruimte hebben om zich goed te ontwikkelen.

Kruiden stekken

Basilicum kun je enorm goed stekken. Ken je iemand met een basilicumplant, heb je een zakje stengels uit de supermarkt gehaald, of wil je je eigen basilicumplant vermeerderen, knip dan een stengel van de basilicum af. Verwijder de onderste blaadjes en laat alleen de topbladeren zitten. Vervolgens zet je de, nu kale, steel van de basilicum in water op een lichte plek. Hij drinkt veel, dus vul het water regelmatig aan en ververs het wekelijks.

Je zult zien dat het steeltje snel zijn eigen wortels zal gaan groeien. Heeft je stekje een mooie bos wortels? Dan kun je hem gaan planten. Zet de basilicum in goed doorlatende grond en geef, zeker de eerste twee weken, goed water. Zorg er wel altijd voor dat het overtollige water weg kan lopen, zodat je plant niet verdrinkt.

basilicum

De juiste verzorging

Goed, je weet inmiddels dat basilicum niet van een droge bodem houd, maar hoe zorg je verder voor een gezonde plant? Basilicum houd van veel licht en een warme temperatuur. Heb je de basilicum binnen staan, dan is een raam op het zuiden bijvoorbeeld een goede plek voor de plant. Buiten kun je de basilicum in de kas zetten, of gedurende de zomer ook in een pot of in de volle grond buiten. Buiten hoeft de plant overigens niet in de volle zon te staan, dan doet hij het ook prima op een plek met wat meer schaduw. Basilicum kun je dus buiten kweken. Houd er wel rekening mee dat de basilicum in de winter doodgaat als je deze niet binnenhaalt.

Anderen lezen ook:  Recept Kip met bier op de BBQ

Plant je basilicumplantjes verder niet te dicht op elkaar. Dat zorgt ervoor dat ze niet voldoende ruimte hebben om te groeien, waardoor ze al snel dood zullen gaan. Zeker in potten is dit het geval.

Hoe houd ik mijn basilicum in leven?

Deze vraag wordt erg veel gesteld onder basilicumeigenaren. Veelal door mensen die een basilicumplantje in de supermarkt hebben gekocht en de plant vervolgens binnen een paar weken lijkt te sterven. Dit is niet gek, basilicumplanten in de supermarkt worden gekweekt voor kort gebruik. Iedere stengel in het potje, is een individueel plantje. De planten staan dus veel te dicht op elkaar, waardoor ze niet de kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Daardoor drogen ze ook snel uit en zijn ze vatbaarder voor ziekten en plagen (zoals bladluizen). Daarbij krijgt een basilicumplant in de supermarkt niet de goede verzorging. De shock van de reis naar huis en de verandering in licht en temperatuur is vaak al genoeg om het plantje om zeep te helpen.

Wil je je in de supermarkt gekochte basilicumplant toch een kans geven? Haal dan alle plantjes los van elkaar. Doe dit voorzichtig, zodat ieder plantje zijn eigen wortels overhoud. Vervolgens is het belangrijk dat je de plantjes helemaal goed afspoelt, zodat je zeker weet dat er geen plagen zoals bladluis op zitten. Als laatste kun je de plantjes opnieuw planten. Doe dat niet allemaal in hetzelfde potje, maar plant ze veel ruimer. Met één potje basilicum uit de supermarkt, kun je heel veel potjes vullen. Zo krijgen de plantjes de ruimte die ze nodig hebben. Zet ze daarna op een goed plekje, geef je ruim water en laat ze even bijkomen voordat je ervan gaat knippen om mee te koken.

Anderen lezen ook:  Kweek je eigen MoestuinMaatjes

basilicum

Waar knip je basilicum af?

Om ervoor te zorgen dat je basilicum goed blijft groeien, moet je op de juiste plek knippen als je ermee wil gaan koken. Trek niet gewoon de blaadjes van de plant, dat is niet goed voor de groei. Als je goed kijkt, zal je zien dat aan het steeltje steeds twee blaadjes tegenover elkaar zitten. Knip altijd net boven die twee blaadjes af. Zo kun jij het topje en de blaadjes boven deze splitsing gebruiken tijdens het koken en kan je basilicum rustig verder groeien.

Kan basilicum bloeien?

Basilicum kan ook bloeien. Tussen juli en september begint de plant meestal met bloeien. Na de bloei worden de bladeren soms wel wat minder smaakvol en taaier. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de bloemknoppen uit de plant te verwijderen. Laat je de basilicum wel bloeien, dan krijgt de plant witte, lila of paarse bloemen. Ook de bloemen kun je eten, deze zijn bijvoorbeeld erg lekker in een mooie salade.