De appel staat bovenaan de lijst van meest gegeten vruchten in België en Nederland. Dit is niet zo verwonderlijk, want deze lekkere fris-zure pitvrucht is er in verschillende varianten en wordt in veel gerechten gebruikt. Ons klimaat is erg geschikt om appels te telen, dus als je nog wat ruimte over hebt in de tuin denk dan eens aan een eigen appelboom!

Kies je ras
Voor iedere smaak is er wel een appelsoort, je hebt appels die zuur, zoet of juist bitter smaken. Denk naast de smaak ook aan wat je met de appels wilt gaan doen. Wil je ze bijvoorbeeld graag direct kunnen eten dan moet je voor een handappelsoort kiezen. De moesappels zoals de Goudreinette zijn weer heel geschikt voor het maken van appelmoes.

Groot of klein?
De grootte van de appelboom wordt bepaald door de onderstam waarop de boom geënt is. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te laten adviseren om te voorkomen dat je boom straks de tuin uitgroeit. Bomen die op een langzaam groeiende onderstam geënt worden, groeien niet hoger dan 1,20 meter. Zelfs in een kleine tuin kun je een appelboompje plaatsen, er zijn appelbomen (bijv. Goldlane) die zo klein zijn dat je ze in een pot kunt planten.

Bestuiving
Je hebt appelbomen die zichzelf bestuiven en appelbomen die een andere appelboom nodig hebben voor bestuiving. Bij appelbomen met kruisbestuiving is de oogst het beste. Voor kruisbestuiving kun je twee boompjes aanplanten maar als je in een buurt met veel tuinen woont is dit niet nodig. De kans is dan groot dat je boom bestuift wordt door een appelboom van de buren.

Anderen lezen ook:  Wat groeit er onder fruitbomen?

TIPS EN TRICKS:
Om ruimte te besparen kun je de appelbomen ook in een u-vorm leiden. Een appelboom is niet alleen leuk voor de oogst, in het voorjaar kun je genieten van de prachtige bloesem.