Wil je jezelf en anderen eens verrassen? Ga dan eens aan de slag met oesterblad of oesterkruid. De plant groeit stevig met zilvergrijze bladeren en bloeit uiteindelijk vanaf juli tot september met paarsblauwe bloemen. Een smaaksensatie van formaat! De plant wordt niet voor niets ook wel vegetarische oester genoemd.

Oesterblad kun je in je (moes)tuin planten, maar ook een zonnig plekje op je terras of balkon geven. Zo haal je de plant ook dichter bij huis, wat het dan weer een stuk makkelijker maakt om te plukken en meteen in je gerechten te verwerken.

Je plant ze vanaf 15 mei in een pot met potgrond. Een pot met een inhoud van zo’n 3 tot 5 liter is voldoende. Zorg ervoor dat er onderaan drainagegaten zitten om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Geef de planten regelmatig water; en wanneer het niet regent zelfs elke dag. Doe dat bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds, wanneer de zon op of onder gaat. Onderaan, in een schaaltje, is prima.

Bloei en oogst
De plant vraagt, op een goede groeiomgeving na, weinig extra verzorging. In de zomer wat water en de plant is tevreden. Je kunt vrij snel beginnen met het plukken van bladeren. Zodra de plant een aantal blaadjes heeft, kun je ermee van start.

Vanaf juli tot september bloeit het oesterblad met paarsblauwe bloempjes, die aan het eind van de bloeistengels staan. Ze hangen in roosjes als neerhangende klokjes. Net als de bladeren zijn ook de bloemen eetbaar. Je kunt ze als garnituur in je gerechten verwerken of als kleurrijk extraatje in je salades mengen.

Anderen lezen ook:  Citroengras kweken

Oesterblad zaaien
Als je vanaf half april oesterblad in de tuin wil hebben, moet je plantjes kopen bij een gespecialiseerde kweker. Als je ze zelf wilt zaaien, moet je dat al vroeg in het voorjaar (vanaf maart) doen.
Neem een potje of zaaibakje en vul dit met zaaigrond. Dergelijke grond is erg luchtig en bevat meestal geen meststoffen. Neem een aantal zaadjes en verdeel ze oppervlakkig over de grond. Dek de zaden af met wat gezeefde grond. Druk aan en bevochtig met een plantenspuit. Gebruik geen gieter; de harde waterstraal beschadigt je zorgvuldig gemaakte zaaibedje.
Zet het bakje binnen op een zonnige plek, ergens in de keuken of woonkamer en zorg voor een temperatuur van zo’n 18 tot 20 °C. Afhankelijk van de zaaiomstandigheden kiemen de eerste exemplaren na pakweg zeven tot tien dagen.

Zaailingen verzorgen
Zodra de eerste plantjes tevoorschijn komen, geef je water met een gieter met broes. Houd ze nog wel binnen om ze te beschermen tegen te grote temperatuurschommelingen. Of ben je in het bezit van een serre of tuinkas? Dan kunnen ze, bij de eerste lentezon, overdag naar buiten om af te harden. Afharden wil zeggen dat je de plant voorbereidt om binnen een aantal weken definitief naar buiten te gaan.
Je geeft de jonge plantjes pas water wanneer de grond droog aanvoelt. Want ze mogen dan wel oorspronkelijk aan de kustlijn groeien, toch heeft het oesterblad of oesterkruid een hekel aan stilstaand water. Na het verschijnen van de eerste echte blaadjes kun je ze elk apart in potjes planten. Zo krijg je stevige, volle planten die tegen een stootje kunnen. Verspenen of verplanten doe je door met een kleine lepel de grond los te maken en er een voor een de plantjes uit te halen. Zorg er daarbij voor dat je het tere wortelgestel van de plant niet beschadigt. Vul een aantal kleine potjes met potgrond. Geef elk plantje een aparte pot, geef water en vul verder op met grond. Druk aan en zet op een warme plaats. Extra bemesten hoeft niet omdat er tot wel acht weken basismeststoffen in de potgrond aanwezig is.

Anderen lezen ook:  Nu doen: aardbeien planten

Naar buiten
Na een opkweekperiode van anderhalf tot twee maanden kun je het oesterblad buiten uitplanten. Meestal vanaf half mei, wanneer de ijsheiligen voorbij zijn en de kans op nachtvorst is geweken. Kies een halfschaduwrijke plek in de tuin, die niet helemaal windstil is; af en toe wat wind zorgt voor een goede luchtcirculatie. Laat meteen ook een hoeveelheid compost aanrukken en verdeel dit over het perceeltje. Plant het oesterblad in groepjes om later een grote hoeveelheid te kunnen oogsten. Maak een plantgat, zet er de plant in, geef meteen water en maak dicht. Stevig aandrukken en klaar.

Oesterblad bewaren?
Je kunt oesterblad een aantal dagen in de koelkast bewaren. Je draait de blaadjes in een vochtige krant om ervoor te zorgen dat ze niet verleppen. Uiteraard zijn ze op hun best wanneer je ze vers plukt en meteen verwerkt.

Oester
Vind je slijmerige oesters maar niets of ben je vegetariër? Dan kun je de smaak ervaren via deze blaadjes. Zoals de naam doet vermoeden, proef je na wat kauwen een echte oester. De zilte smaak is heerlijk in combinatie met komkommer en gestoofde paddenstoelen.

Blauwe zeelelie
Wist je dat oesterblad ook wel blauwe zeelelie genoemd wordt? De plant bloeit met kleine, blauwe bloempjes, die eveneens eetbaar zijn. De Engelsen houden het dan weer bij ‘oysterleaf’.

Bodembedekker
De plant doet het uitstekend in je siertuin, tussen andere planten. Je vindt ze tegenwoordig ook in rotstuinen, waar ze steeds vaker een prominente plaats krijgen. Als bodembedekker groeit oesterblad in korte tijd uit tot een brede bladplant, waarvan je zo goed als alles kunt eten.