In een boeket hebben kleurrijke bloemen natuurlijk de hoofdrol, maar vergeet niet ook voldoende ‘groen’ te zaaien voor een meer bescheiden, maar onmisbare ondersteunende rol.
* Siererwt (Lathyrus odoratus)
Siererwten zijn zowat de geurigste bloemen die je kunt telen en ondanks hun fragiele verschijning zijn ze goed winterhard. Als je een kas hebt, kun je de gok wagen en al voor de winter voorzaaien, maar ik wacht meestal tot februari of begin maart. Eerst week ik de zaden een nacht in water om het ontkiemen te versnellen en daarna zaai ik in diepe potjes (zoals roottrainers). Net zoals andere erwten vormen ze lange wortels en een diep potje voorkomt dat je ze beknelt. Na het uitplanten moeten siererwten regelmatig aan de steun opgebonden worden. Je plukt het beste voordat de twee bovenste bloemen aan een stengel openen. In dit bed zaaide ik ’Mollie Rilstone’, een variëteit met een heerlijk fruitige geur en crèmekleurige bloemen met een roze randje.
* Zinnia (Zinnia elegans)
Deze geliefde snijbloem heeft zijn oorsprong in Midden-Amerika en dat betekent dat hij van warmte houdt. De beste cultivars voor de vaas zijn die met lange stevige stengels, zoals de ’Benary’s Giant’-serie. Ik houd ook van ’Queen Red Lime’, die limoengroen, violet en oudroze combineert in één bloem. Bij zinnia herken je het beste plukmoment anders dan bij de overige bloemen: aan de stevigheid van de stengel. Je kunt de stengel onderaan vastpakken en zachtjes heen en weer bewegen: als hij meebuigt is het nog te vroeg, als hij mooi rechtop blijft, kun je plukken.
* Goudsbloem (Calendula officinalis)
De klassieke goudsbloemkleur is goudoranje, maar er zijn door kwekers vele rassen ontwikkeld, die variëren van licht geel tot roze en diep oranje. Twee van mijn favorieten zijn ’Pink Surprise’ met dubbele abrikooskleurige bloemen en ’Touch of Red’, een mix van verschillende tinten. Goudsbloemen kun je het beste plukken als ze half open zijn. Bonus: De bloemblaadjes van goudsbloem zijn eetbaar dus vergeet niet ze af en toe over je salade te strooien.
* Schurftkruid (Scabiosa atropurpurea)
De Engelsen noemen schurftkruid ‘speldenkussenbloem’ en inderdaad, de vorm van de bloemen doet aan een speldenkussen denken. Omdat dit eigenlijk een kortlevende vaste plant is, groeit hij wat langzamer en duurt het iets langer voordat hij begint te bloeien. Daartegenover staat dat de bloei tot lang in het najaar door kan gaan – afgelopen jaar plukten we er nog in december van. Ook zijn de bloemen erg in trek bij vlinders.
* Klokken van Ierland (Molucella laevis)
Een romantische naam voor een plant die dankzij de stevige stengels goed geschikt is om structuur aan je boeketten te geven. Het ontkiemen verloopt soms een beetje moeizaam, maar het helpt als je de zaden vooraf een week in de vriezer legt. De planten vertakken goed, waardoor je er lang van kunt plukken. Zelf verwijder ik na de pluk de meeste blaadjes, behalve het toefje bovenaan, zodat alleen de klokachtige limoengroene bloemen overblijven. Zo blijven de bloemen heel lang mooi in de vaas – tot wel twee weken.
* Tuinridderspoor (Consolida ajacis)
Omdat deze eenjarige ridderspoor er niet van houdt als zijn wortels verstoord worden, wordt het vaak aanbevolen om hem rechtstreeks in de tuin te zaaien. Ik zaai hem echter voor in individuele potjes, net zoals mijn andere bloemen. Ook in dit geval kan het voor een betere kieming trouwens nuttig zijn om het zaad vooraf een weekje in de diepvries te leggen. De lange aren geven hoogte aan je boeketen en het beste moment om ze te plukken is wanneer een derde van de bloemen aan een stengel open is. Tuinridderspoor is er in verschillende tinten zoals paarsblauw, wit of roze. Mijn huidige favoriet is ’Earl Grey’ vanwege zijn ongewone grijzige lila tinten.
* Cerinthe major purpurascens
Het zilvergroene blad en de blauwpaarse bloemetjes van Cerinthe zijn een prachtige combi en contrasteren leuk met rode en oranjekleurige bloemen zoals zinnia’s. Hij kiemt makkelijk en groeit vlot. Na de pluk gaan de bloemen hangen, maar als je het onderste deel van de stelen tien tellen in kokend water dompelt en daarna in koel water laat bijkomen, zullen ze een week of langer mooi blijven in de vaas.
* Doorwas (Bupleurum rotundifolium ’Green Gold’)
Bupleurum is een zeer nuttige vulplant voor boeketten – de stengels zijn vrij stevig en de geelgroene kleur van de bloemen past zowel in boeketten met pasteltinten als bij meer verzadigde kleuren.