In de eerste editie van De Tuin op Tafel van 2019 neemt Vera je mee naar de tuin van permacultuur-ontwerper Sjef van Dongen. Hij geeft 5 tips voor mooie eetbare planten voor de kleine stadstuin. Dit zijn ze: 

  1. Vijg ’Brown Turkey’

Mensen met een kleine stadstuin beschikken vaak wel over het juiste warme microklimaat endan is een vijg een bijna zorgeloze plant; geen ziektes en ook zonder te veel snoei draagt hij veel vruchten. ’Brown Turkey’ is een goed betrouwbaar ras voor de lage landen.

  • Druif ’Muscat Bleu’

Een druif kun je overal langs leiden en hij doet het ook op een arme bodem goed. ’Muscat Bleu’ is zowat de lekkerste buitendruif en hij heeft ook een goede resistentie tegen meeldauw.

  • Peer ’Conference’

Als laagstam neemt het boompje niet veel ruimte in. Dit ras is lekker, zelfbestuivend en heeft een goede ziekteresistentie.

  • Honingbes ’Aurora’ en ’Borealis’

Honingbessen hebben geen last van vorst, rijpen heel vroeg in het seizoen en in tegenstelling tot bijvoorbeeld blauwe bessen, stellen ze geen bijzondere eisen aan de bodem. Voor een goede bestuiving heb je twee rassen nodig en de twee bovengenoemde zijn erg lekker en hebben grote vruchten.

  • Framboos ’Fall Gold’

Frambozen zijn makkelijke planten en als je een herfstframboos plant, kun je er twee keer per jaar van oogsten! Plus, gele frambozen zoals ‘Fall Gold’ vind je niet in de winkel omdat ze nauwelijks houdbaar zijn.

Het hele artikel met Sjef van Dongen lees je in De Tuin op Tafel 01-2019, nu te verkrijgen via de Vipwinkel. 

Anderen lezen ook:  Frambozen oogsten