Ben je de echte doe-het-zelf-kweker en laat jij groente groeien in een kas? Slim. Dat levert je uiteindelijk meer op en heeft ontzettend veel voordelen. Er zijn verschillende varianten kassen; deze gaan van basic tot geavanceerd en verschillende type opstellingen. Bij deze verschillende varianten komen ook andere kosten kijken. Niet alleen in aanschaf, maar ook in energieverbruik. Over de kassen en het stroomverbruik lees je in dit artikel meer.

Kas voor de basiskweker

Met een standaard kas heb je al enorm veel voordelen ten opzichte van een gewone moestuin. Je kunt namelijk tijdens alle seizoenen oogsten. Alleen al door glasbedekking is er sprake van betere en langere seizoenen, omdat de gemiddelde temperatuur binnen de kas veel hoger ligt dan in de werkelijke (buiten)omgeving. En een kas heeft nog meer voordelen. Afhankelijk van de basiskas die je koopt, betaal je minimaal € 250,- voor een plastic kas en voor een kleine glazen kas € 1.000,-.

Geavanceerdere aanpak

Met behulp van de moderne systemen kunnen we veel processen automatiseren en monitoren. Dit is handig omdat je zo bij elk soort gewas een apart optimaal klimaat kunt realiseren. Dit gebeurt allemaal via verschillende meet- en regelsystemen. Deze moderne units bestaan uit digitale sensoren en actuatoren. De sensoren zijn veelal temperatuur-, luchtvochtigheid-, CO2- en ph-sensoren. Een sensor verstuurt bevindingen van de omgeving. De actuatoren bestaan vaak uit lampen en bewaterings- en airco-units. De actuator beïnvloedt de omgeving juist. Door de lampen te combineren met de temperatuursensor en airco beschik je over een warmte- en lichtsysteem. Via deze sensoren en actuatoren kun je veel besturen in de kas. Zo kun je ieder gewas een uniek kweekprogramma toewijzen.

Anderen lezen ook:  Koper trend 2016

Energieverbruik

Het is altijd nuttig om een beeld te hebben van het energieverbruik die bij een kas komt kijken. Daarom kijken we naar het verbruik in twee verschillende formaat kassen. Hierbij wordt gekeken naar het maandverbruik aan stroom in kWh, in een kas van 9m² en een van 19m². In de kleine, standaard kas is het totale vermogen 600W (veroorzaakt door 4 lampen van 125W en 100W aan randapparatuur). In de grote kas is het totaalvermogen 2.400W (10 lampen van 200W en 400W aan randapparatuur). Hierbij wordt ervan uitgegaan dat het lichtschema 13 uur bedraagt. In totaal wordt er in de kleine kas per maand (30 dagen) zo’n 234 kWh aan stroom verbruikt, in de grotere kas is dat 936 kWh. Hoe veel zou jij aan stroomverbruik kwijt zijn in de kas? Het gemiddelde totale bedrag dat je betaalt per kWh ligt op 20 cent. Dat betekent dat je per maand 46,80 euro aan stroom betaalt in de standaard kas en 187,20 euro in de grote kas. Hier kun je iets aan veranderen, door te kijken naar energie vergelijken. En dan niet in de kas, maar bij een website waarop je tarieven en andere voorwaarden van energiecontracten met elkaar kunt vergelijken. Stel je vindt een contact waarmee je 0,18 cent per kWh betaalt, dan scheelt dat je met bovenstaand verbruik op jaarbasis 56,16 euro in de kleine kas, maar in de grote 224,64 euro. Dat scheelt best hè! Wel dien je ook te kijken naar leveringskosten en eventuele welkomstkortingen die het tarief gemiddeld omhoog of omlaag kunnen brengen. Kijk dus naar alle kosten en bereken wat je met verschillende contracten kwijt zult zijn.

Anderen lezen ook:  5 makkelijke groenten om te kweken in een moestuinbak

Kweken met programma’s

Aan de hand van digitale sensoren kun je zeer nuttige data verkrijgen, waarmee de groei en bloei digitaal in beeld kan worden gebracht. Bij het bekijken en volgen van de ontwikkeling van bepaalde soorten gewassen, kun je na verloop van tijd het overzicht in een grafiek zetten. Met deze informatie kun je het huidige programma updaten en zo een optimaal kunstmatig klimaat realiseren. Welk soort gewas of groente je kweekt bepaalt wat het optimale klimaat is. Er is ongelooflijk veel te leren bij het kweken als je analytisch te werk gaat. Meten is weten. En daardoor kun je… lekker veel van je eigen gekweekte groenten eten.