Niet elke tuin is opgewassen tegen een gigantische moestuin. Simpelweg omdat de beschikbare ruimte beperkt is, je in de stad woont of je drukke job dat niet toelaat. Gelukkig zijn er haalbare alternatieven voor wie ondanks dat toch zelf groenten en kruiden wilt kweken. In een bak bijvoorbeeld, vaak niet groter dan een vierkante meter. Waar moet je op letten en wat zijn de voor-en nadelen van zo’n bak?
Klein beginnen
Een vierkantemetermoestuin hoeft niet per definitie een beperking te zijn. Zo’n bak kan er ook voor zorgen dat je eerst affiniteit krijgt met planten. Je zult er uiteindelijk ook tijd aan moeten besteden, maar dat is geen argument om het niet te doen. Met hooguit 5 minuten per dag ben je klaar en er groeien zelfs nauwelijks onkruiden in, als je start met kwalitatieve potgrond. Een vierkantemetermoestuin is trouwens ook laagdrempelig, je kunt op eender welk moment instappen en je kunt er ook de kinderen of kleinkinderen mee plezieren. Bedenk wel dat je met zo’n mini-moestuin niet voortdurend 4 of 5 monden kunt voeden. Als snack-en snoeptuintje doet de bak het dan wel weer prima.
Voor-en nadelen van een moestuinbak
Moestuinieren in een grote moestuin is arbeidsintensief, tuinieren in bakken is dat helemaal niet. De oppervlakte is beperkt en als je slim omgaat met de grond die je erin doet, zul je daarboven nauwelijks moeten wieden. Een vierkantemetermoestuin is ergonomisch beter voor de rug, als je hem op hoogte maakt. Er zijn zelfs modellen te verkrijgen voor rolstoelgebruikers, zodat je vanuit een zittende positie makkelijk in de bak kunt. In het voorjaar warmt de grond in de bak sneller op door middel van zonlicht. Je zult dus uiteindelijk sneller van start kunnen met het zaaien en planten van gewassen. Een van de weinige nadelen die met een moestuinbak komt is het geven van water. De planten zijn volledig van je afhankelijk en kunnen geen beroep doen op bodemwater. Dagelijks water geven, vooral tijdens warme zomerdagen, is noodzakelijk om uitdroging te voorkomen. De bak is namelijk onderhevig aan zon en wind, elementen die invloed hebben op de waterhuishouding binnenin.
Een bak aanschaffen: waar moet je op letten?
Een vierkantemetermoestuin kan er heel divers uitzien. 1 of 2 planken hoog, zoals hij wel vaker wordt verkocht, op hoogte met poten onder of als volwaardige bak. Er zijn zelfs exemplaren te vinden die hoofdzakelijk bestaan uit staal, en daardoor ook best prijzig kunnen zijn. Je kunt ook zelf een bak in elkaar knutselen, als je handig bent. Aan houten planken en steunbalken heb je dan genoeg. Andere mogelijkheden zijn stenen bakken, die je zelf metst, of bakken gemaakt van oude houten spoorbalken. Kies voor duurzaam hout als je jarenlang wilt genieten van je investering, of ga voor goedkope houtsoorten als je vaker wilt veranderen. Duurzame bakken, bestaande uit kwalitatief hout, zijn vanzelfsprekend ook flink duurder dan de tijdelijke varianten. Alles heeft zijn prijs, het is maar net wat je ervoor wilt betalen. Zorg ervoor dat overtollig water altijd makkelijk uit de bak kan vloeien. Stilstaand water werkt namelijk schimmels en wortelrot in de hand.