Naast de typerende zomer-en najaarsgroenten zijn er ook enkele uitzonderingen te vinden. Zo oogst je nu volop de knolletjes die je eerder dit jaar hebt geplant. Knollen die je niet zomaar in de winkel kunt vinden en daarom een aanwinst zijn voor je plantenverzameling. Enkele hebben een grote opbrengst, andere zijn dan weer bijzonderheden waarvan je geen kilo-oogst moet verwachten, maar wel verrassend uit de hoek kunnen komen.
Aardpeer
Aardperen werden lange tijd als vergeten groente beschouwd. Ze werden lange tijd geleden langs de kant gezet door aardappelen en zijn om die reden in de vergeethoek terecht gekomen. Maar niets duurt eeuwig. Ze zijn al een tijdje terug van helemaal weggeweest en zijn om veel redenen een aanrader, als je van ze houdt tenminste. De smaak is zeer typerend en vrij nootachtig. Heerlijk in het najaar, samen met andere groenten in de oven. De plant groeit zeer snel en hevig, je plant ze dus maar beter op een plek waar ze kunnen woekeren. Na de eerste nachtvorst oogst je ze de hele winter lang, zolang de grond bewerkbaar is.
Knolcapucien
Als je dit gewas niet kent onder de naam knolcapucien, dan doet de exotischere naam mashua misschien wel een belletje rinkelen. Deze plant is nauw verwant aan Oost-Indische kers, maar produceert in tegenstelling tot zijn neef ondergrondse knollen die eetbaar zijn. Je oogst de knollen vanaf oktober en november, net voor of na de eerste nachtvorst. Ze zijn matig winterhard en moeten voor de eerste lange vorstdagen naar binnen gehaald worden. 1 plant levert al gauw meer dan 2 kilo knollen op. Je kunt ze bewaren in bakken of kistjes met vochtig zand. De smaak doet denken aan radijsjes. Zeer pittig, maar vol van vezels en lekker tussen een boterham met kaas. Simpel en lekker. Knolcapucienen groeien gemiddeld ruim 2 meter hoog en moeten ergens tegenaan kunnen groeien. In het najaar, vanaf oktober, produceert de plant kleine oranje bloemen die als klokjes naar beneden hangen.
Zoete aardappel
Wie de zoete aardappel nog niet kent heeft de laatste jaren wellicht onder een steen geleefd. De knollen zijn zo ontzettend populair dat ze niet eens meer bijzonder zijn en tegenwoordig in zowat elke supermarkt te vinden zijn. De meest gekende variëteiten zijn oranje, maar wist je dat er ook paarse exemplaren te vinden zijn? De schil is donker en ook binnenin is het vruchtvlees opvallend paars. Ze blijven hun paarse kleur behouden nadat je ze hebt gekookt of laten bakken. Zoete aardappelen groeien oorspronkelijk in Zuid-Amerika maar inmiddels zijn er ook variëteiten die het ook in onze gebieden uitstekend doen. Je plant ze in maart en april, je oogst na de eerste nachtvorst. Je kunt ze in de vollegrond planten, of je kiest ervoor om ze in potten te houden.