Peterselie groeit op een voedzame, goed doorlaatbare bodem. Stilstaand water werkt namelijk schimmels in de hand. Werk vooraf een flinke portie compost onder met een woelvork om lucht in de bodem te krijgen. Geef peterselie een halfschaduwrijke plek. Dat betekent dat de plant niet de hele dag in de zon mag staan. Planten die in de volle zon groeien zullen tijdens de zomer geel worden en verbranden. Extra meststoffen geven is niet of nauwelijks nodig, tenzij in de vorm van plantengier.
Zaaien vanaf maart
In principe kun je peterselie van maart tot augustus zaaien. Zaaien in maart betekent oogsten tot het eind van de zomer. Zaaien in augustus in de kas betekent dan weer oogsten in de winter, op het moment dat er weinig te vinden is in de tuin. Je kunt ze in bakjes zaaien en later verspenen of je zaait ter plaatse en dunt later uit. Door ze voor te zaaien kun je ze in aparte potjes opkweken en vanaf april en mei buiten planten. De zaden van peterselie kiemen echter ontzettend traag. Een wachttijd van vijf weken is geen uitzondering. Sta er dus niet van te kijken als er niet meteen een teken van leven wordt gegeven, maar heb geduld. De zaden 24 uur voorweken in een kommetje met water versnelt dat proces. Uiteraard kun je peterselie ook in een pot houden, dan kun je combineren met andere kruiden of bloemen.
Over water geven en mulchen
Geef af en toe water om ervoor te zorgen dat de plant niet gaat doorschieten. Tijdens warme en droge periodes durft dat weleens te gebeuren. Vermijd onkruid want dat kan bladluizen en andere vervelende beestjes met zich meebrengen. Breng onderaan een laag mulch aan om het vocht in de grond langer vast te houden en onkruidzaden geen kans te geven. Mulchen kan met onder andere stro, hooi, houtsnippers, gemaaid gras en cacaodoppen.
Opgepast: bladluizen
Peterselie, en dan met name krulpeterselie, heeft vaak last van bladluizen. Pak ze tijdig aan met een aftreksel van knoflook, chilipeper, rabarberbladeren en neemolie. Ook roest kan zich op de plant vestigen.
Af en toe oogsten
Zodra de plant vol lijkt kun je voor het eerst oogsten. Pluk altijd eerst de buitenste blaadjes. Het hart van de plant produceert nieuwe exemplaren die je al binnen twee weken kunt oogsten. Je kunt peterselie op ontzettend veel manieren bewaren. Je kunt ze heel even in een glas met water houden, je kunt ze gewoon in de koelkast leggen in een vochtige theedoek, je kunt ze drogen en je kunt ze zelfs invriezen.
Elk jaar opnieuw planten
Peterselie is een tweejarige plant. Dat betekent dat hij het eerste jaar groeit en voornamelijk bladeren vormt, vervolgens in de winter in leven blijft en vanaf het jaar daarop in het voorjaar bloemen produceert, waarna de plant snel waardeloos wordt voor de keuken. Vervang dus elk jaar de oude planten door nieuw plantgoed. Dat geeft betere resultaten.