Zuring stelt weinig eisen en groeit op zowat elke bodem. Al zorgt een voedzame, goed doorlaatbare bodem voor een betere bladontwikkeling. Zet zurkel het liefst op een plaats waar af en toe schaduw heerst. Hoe meer zon de plant krijgt, hoe bitterder de bladeren zullen smaken. Extra meststoffen geven is niet nodig, een flinke portie compost daarentegen is welkom.

Zaaien en planten
Zaai in het voorjaar, vanaf april tot mei in potjes of meteen in de vollegrond. Zaai niet te diep en verspeen de jonge plantjes zodra ze hun eerste echte blaadjes krijgen. Geef de planten voldoende ruimte en behoud een onderlinge afstand van 25 tot 30 centimeter in de rij.

En verder
Geef tijdens extreem droge periodes af en toe water. Verwijder ook het onkruid dat tussen de planten groeit, dat zorgt ervoor dat je het de baas blijft en dat het niet fungeert als tussengastheer voor vervelende insecten en schimmels.

Ziekten en belagers
Zuring of zurkel kent nauwelijks problemen, al durven naaktslakken de plant aan te vreten. Vooral in het voorjaar en in de herfst is de aantasting het grootst. Bescherm de planten tijdig en grijp in waar nodig.

Oogsten en bewaren
Afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid en geplant kun je zuring oogsten van mei tot eind oktober. De plant produceert het hele jaar bladeren die in gerechten kunnen worden gebruikt. Oogst niet de hele plant, maar pluk af en toe wat bladeren. Zo raakt de plant niet uitgeput en oogst je maandenlang.

Over bloedzuring
Bloedzuring is de meest bekende variant bij moestuiniers. De jonge blaadjes hebben prachtige rode nerven die het blad een aparte structuur geven. Je kunt er alle kanten mee op in de keuken en maakt van elke saaie salade een meesterwerkje.

Anderen lezen ook:  Bloembollenjacht