Tuinbonen zijn echte ijsberen. Hoe kouder ze het hebben, hoe beter ze groeien. Maar vergis je niet: alleen deze bonen kunnen zo vroeg worden gezaaid. De klassieke sperzieboon is ontzettend vorstgevoelig en kan dus om die reden pas vanaf mei de grond in. Tuinbonen hebben alles in huis om over de moestuin te heersen, al is dat de zwarte bonenluis buiten beschouwing gelaten.
Standplaats en bemesting
Tuinbonen houden van een diepe, groeikrachtige bodem. Compost inwerken met een woelvork is meestal voldoende. Zorg voor een plekje in de zon en geef indien nodig kaliumrijke meststoffen. Lichte gronden zijn uitermate geschikt om vroeg te zaaien, zware gronden warmen iets trager op. Tuinbonen houden niet van zure gronden, bekalk daarom tijdig.
Zaaien en planten
Er zijn twee ideale momenten om tuinbonen te zaaien. Of je zaait rechtstreeks in het najaar en je laat ze overwinteren om in het vroege voorjaar te oogsten. Of je zaait vanaf februari om te oogsten in juni. Belangrijk is: ze worden het liefst zo vroeg mogelijk geplant om de gevreesde bonenluis voor te zijn. Je kunt ze ook voorzaaien in de kas vanaf januari, dat vervroegt de oogst met een maand. De zaden een nacht in een kommetje met water laten voorweken zorgt voor een vlotte kieming.
Verzorging
Giet af en toe, dat komt de bloei en dus peulvorming ten goede. Verwijder, indien nodig, onkruid en zorg ervoor dat ze vroegtijdig worden gesteund en lichtjes worden aangeaard. Dat zorgt er namelijk voor dat ze minder snel omvallen. Als ze in groep groeien is het trucje om ze vast te binden met een touw aan twee paaltjes. Zodra de tuinbonen ongeveer meter hoog zijn, wat gelijk staat aan gemiddeld zes bloemtrosjes, kun je ze toppen. Je haalt de kop van de plant eruit om bonenluis te vermijden.
Bloemen
Tuinbonen bloeien niet alleen ontzettend mooi met witte, roze of paarse bloemen, ze ruiken ook ontzettend goed. Een lenteparfum om u tegen te zeggen. Wees er maar zeker van dat de bijen en hommels uit de buurt dat ook zo hebben begrepen.
Oogsten en bewaren
Hoe vroeger je zaait, hoe vroeger je kunt oogsten. Zaaien in de herfst tot januari betekent oogsten in mei. Zaaien in februari, maart betekent dan weer oogsten in juni en juli. Pluk alleen de dikste peulen, die zijn binnenin volgroeid. Je kunt ze maar kort bewaren in de koelkast. Verwerk ze liever meteen en vries de bereidingen in om later te kunnen gebruiken. Je kunt ze ook drogen en bewaren in een pot op een droge plek, bijvoorbeeld in de kelder of garage.