Vraag je jezelf wel eens af welke kooltjes er winterhard zijn en hoe je jouw moestuin kunt voorbereiden op de winter? Of welke bij-en vlindervriendelijke planten je volgend jaar kunt planten in de tuin? Wij helpen je op weg!
Kees vraagt: “Hoe bereid ik mijn moestuin voor op de winter?”
- Vanaf oktober kun je de lege perceeltjes bedekken met (blad)compost. Je geeft de moestuin een stevige winterjas, zeg maar. Spitten is onzin, je verstoort er het bodemleven mee en stimuleert onkruidvorming. Probeer gedurende die periode ook niet op je perceeltje te stappen, dat komt de bodemstructuur van je tuin alleen maar ten goede.
Tine vraagt: “Kunnen kooltjes op het perceeltje blijven staan?”
- Heel veel koolsoorten staan erom bekend echte ijsberen te zijn. Ze hebben dus geen last van koude temperaturen. In tegendeel: een paar nachten vorst zet zetmeel om in natuurlijke suikers waardoor ze opmerkelijk zoeter smaken. Spruitkool, palmkool en savooiekool zijn er enkele van. Rode kool, witte kool en spitskool haal je dan weer wel beter voor de eerste nachtvorst naar binnen, ze kunnen namelijk snel schade ondervinden.
Coen vraagt: “Ik wil volgend jaar een bij-en vlindervriendelijke moestuin, welke planten zijn daarvoor geschikt?”
- Er zijn een hoop bloemen waar zowel bijen en vlinders op af komen. Ze lokken solitaire bijen die actief meehelpen met de bestuiving van de gewassen in je moestuintje.
- Goudsbloem
- Phacelia (groenbemester)
- Valeriaan
- Monarda
- Komkommerkruid (Bernagie)
- Oost-Indische kers
- Reukerwten
- Korenbloem
- Asters
- Engelwortel (Angelica)
Even nuanceren, Adri. Niet elke vlinder is schadelijk voor kolen. En als je geen last wilt van koolwitjes en koolvlieg, dan raden we aan om een insectengaas over de teelt aan te brengen. Werkt prima, zonder andere vlinders te moeten weren uit je tuin :).