Het is najaar en dat betekent bijna het einde van het moestuinseizoen. Planten schieten op, vormen bloemen, zaden en sterven vervolgens een koude dood. Maar die zaden zorgen gelukkig wel voor nakomelingen. Oogsten dus, voor het te laat is!

  1. Doe de test: dit trukje is niet toepasbaar voor elke zaadsoort, maar wel efficiënt bij onder andere pepers en paprika’s of aubergines. Vul een beker met water en leg er de zaden in. De exemplaren die naar de bodem zinken zijn gezond en kiemkrachtig, terwijl de zaden die op het oppervlak blijven drijven nutteloos zijn geworden. Zo scheid je het kaf van het koren, zeg maar.
  2. Courgettes en pompoenen: deze vruchtgewassen zijn ontzettend gevoelig voor kruisbestuiving. Daardoor kun je nagenoeg onmogelijk zeker zijn van de soortechtheid die ze nadien zouden moeten garanderen. Koop dus elk jaar nieuwe zaden, dan ben je zeker van wat er precies in je moestuin komt te staan.
  3. Droog & koel bewaren: om een goede kiemkracht te garanderen is het belangrijk om je zaden op een donkere en koele plek te bewaren. Een temperatuur van gemiddeld 10 tot 15 °C is prima. Tijdens de wintermaanden kan dat op zolder, vanaf de zomer moet dat op een andere plek waar het lange tijd koel kan zijn. Je verpakt de zaden in papieren of plastic (afsluitbare) zakjes. Papieren zakjes veroorzaken minder schimmels, omdat de zaden binnenin nog kunnen ademen. Plastic zakjes zijn dan weer afsluitbaar en makkelijker in gebruik. Aan jou de keuze welke materie je verkiest.
Anderen lezen ook:  Aardappels voorkiemen in een eierdoos