Droge zaden kun je opvangen in een bakje. Daarin verzamel je ze om ze een paar weken te laten nadrogen en daarna te schonen. Sommige zaden kun je makkelijk opvangen, andere verspreiden zich snel met de wind en moeten op een windstille dag geoogst worden. Je knipt dan de hele stengel af om hem omgekeerd op te hangen, op een droge plek. Houd elke plant en variëteit van elkaar gescheiden en label ze met de correcte naam, zo voorkom je straks problemen. Opgepast voor muizen en andere knaagdieren, die durven zich in het najaar te goed doen aan je zaden.

5 veelgemaakte fouten

  1. Te vroeg oogsten: groene zaden en dito omhulsels zijn niet rijp en dus niet geschikt om te oogsten. Ze zullen nauwelijks of geen nakomelingen garanderen.
  2. Te laat oogsten: veel zaden moeten op het juiste tijdstip worden geoogst. Ze te lang laten hangen resulteert bijna altijd in een kleinere oogst, omdat de helft reeds verspreid werd.
  3. Je oogst op een verkeerde manier: het is erg belangrijk om op een correcte manier de zaden van je planten los te maken. Verkeerd oogsten resulteert bijna altijd in een lagere opbrengst.
  4. De zaden worden rot en schimmelen: dergelijke zaden werden niet goed gedroogd en te snel verpakt, waardoor ze in een vochtige omgeving schimmels vormen.
  5. De zaden worden te warm bewaard: dat resulteert in veel gevallen in een vermindering van kiemkracht.
Anderen lezen ook:  3 tips voor tomaten