Juli, augustus – en ook september – zijn oogstmaanden bij uitstek. De moestuin geeft nu het beste van zichzelf zodat je dagelijks met een flinke buit naar binnen komt gewandeld. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
- Hoe vaker je oogst, hoe meer vruchten of bladeren de plant zal produceren. Je moedigt de plant dan namelijk aan om meer exemplaren te vormen. Vaker oogsten betekent dus ook langer genieten van de planten in je tuin.
- Oogst, indien mogelijk, ’s ochtends. Bladeren en vruchten hebben dan meer smaak en zijn opvallend sappiger.
- Oogst je spinazie of sla en zelfs kervel, dan kun je de oogst maar beter eerst een uurtje in een kom met koud water leggen. Ze slorpen zichzelf dan namelijk weer vol met vocht, waardoor ze steviger zijn en langer zullen bewaren.
- Voorkom wonden, gebruik een schaartje of mes indien nodig.
- Jonge, kleine groenten smaken het best. Hoe langer je ze aan de plant laat groeien, hoe minder smaak ze bevatten. Neem nu courgettes, die zijn op hun best wanneer ze 10 tot 15 centimeter groot zijn, en niet wanneer het kilovruchten worden.
- Van kropsla oogst je doorgaans de hele krop in een keer. Probeer het anders en pluk alleen de buitenste bladeren, dat gaat uitstekend. Ideaal voor wie een hele krop te veel vindt om in één keer te verwerken.
Beste redactie,
Ik heb een vraag over onderstaande info uit de nieuwsbrief:
Oogst je spinazie of sla en zelfs kervel, dan kun je de oogst maar beter eerst een uurtje in een kom met koud water leggen. Ze slorpen zichzelf dan namelijk weer vol met vocht, waardoor ze steviger zijn en langer zullen bewaren.
Is het de bedoeling dat:
– alleen de wortels van de sla in het water liggen of
– zowel de wortels als het blad onder water ligt of
– alleen het afgesneden blad in het water ligt?
Dag Marian,
In het artikel hebben we het over het afgesneden blad. Je vult dus een kom met water en je legt daarin de blaadjes, zodat ze opnieuw vocht kunnen opnemen.
Succes!