Loopeenden zijn enorm populair onder moestuiniers. Ze zorgen ervoor dat plagen in je tuin onder controle blijven, maar bovenal zijn ze gewoon heel erg gezellig. Denk je erover loopeenden aan te schaffen, dan is het wel slim om je goed in te lezen en te verdiepen in deze vogels. Want net als ieder ander dier vragen ze om de juiste verzorging. Wij geven je alvast een paar tips.
Je ziet loopeenden misschien als de perfecte oplossing voor het slakkenprobleem. Je zet gewoon twee eenden in je (moes)tuin en jij kunt vervolgens volop genieten van groenten zonder vraatschade. Zo makkelijk is het helaas niet. Loopeenden zijn gezellige, vrolijke vogels, maar brengen ook een hoop extra werk en verzorging met zich mee.
Wat eten loopeenden?
Loopeenden vissen gedurende de dag slakken, rupsen en andere insecten uit je tuin. Eén eend kan tientallen slakken per dag eten. Voor moestuiniers is het houden van loopeenden dan ook vaak dé uitkomst voor slakkenproblemen. Wie al loopeenden heeft, zal dit natte voorjaar en begin van de zomer waarschijnlijk extra blij met ze zijn geweest. Overigens eten loopeenden niet alleen maar slakken, maar ook rupsen en andere diertjes, zoals bijvoorbeeld wormen. Ze maken geen onderscheid tussen nuttige insecten en plaagdieren.
Je eenden gaan constant op zoek naar eten, maar dat zal steeds schaarser worden. Je moet ze dus wel bijvoeren met speciaal voer voor loopeenden. Ook houden loopeenden af en toe best van wat (jong) groen. Het kan dus gebeuren dat ze ook aan je groenten zoals je peultjes, sla of koolgewassen knabbelen. Wil je dit voorkomen, dan is het verstandig om je planten wat af te schermen en je eenden niet constant of overal in de moestuin te laten.
In groepen
Loopeenden houd je in groepen. Je kunt dus niet maar één loopeend nemen, dan wordt het beestje diepongelukkig. Maar neem ook niet gelijk een enorme groep met eenden, want dat zal je waarschijnlijk veel te veel werk kosten. Je kunt beginnen met twee eenden, dat is ook een prima aantal. En weet: ook twee loopeenden kunnen een behoorlijke tuin al slakkenvrij maken.
Eieren
Wat veel mensen niet doorhebben als ze loopeenden aanschaffen, is dat deze dieren ook eieren leggen. Ze lijken op kippeneieren, maar het ei en ook de dooier zijn vaak wat groter. Loopeenden staan zelfs bekend om hun hoge eiproductie. Eén eend legt soms wel 150 tot 200 eieren per jaar. Wel maken de eenden meestal geen nesten en kunnen ze hun eieren eigenlijk overal leggen. Dat betekent dat je soms dus flink zult moeten zoeken in de tuin om de eieren te vinden. Tip: geef je eenden een nachtverblijf waar je ze in vast kunt zetten, dan weet je de volgende ochtend waar je de eieren kunt vinden.
Je tuin afschermen
Neem je loopeenden, dan is het verstandig om je tuin goed af te schermen. Zo zorg je ervoor dat de eenden je tuin niet uit kunnen, maar ook dat roofdieren, zoals vossen, je tuin niet in kunnen. Op die manier houd je je eenden veilig en zorg je er ook voor dat je ze niet kwijt raakt.
Zorg ook voor een schuilhokje voor je eenden. Die zullen ze niet altijd gebruiken, vaak zullen je eenden onder je planten of ergens anders beschutting zoeken, maar het is altijd belangrijk om goede beschutting te bieden.
Poep
Loopeenden poepen best veel en daar wil je natuurlijk liever niet in gaan staan. Het opruimen van die poep kost best even wat werk. Houd hier dus rekening mee. Wel is de poep van je loopeenden een hartstikke goede meststof voor je planten!
Water
Loopeenden drinken veel, zorg dus in ieder geval voor voldoende bakjes water door de tuin heen. Verder vinden loopeenden het erg prettig om te kunnen badderen. Heb je een vijver, dan kunnen ze hier gebruik van maken. Let er dan wel op dat eenden graag in het water poepen, wat het water flink kan vervuilen. Soms is dit zo erg dat vissen ervan sterven; je vijver moet dus wel groot genoeg zijn. Je kunt ook een zwembadje of waterbak wegzetten voor je eenden. Dit kun je gemakkelijk dagelijks of om de dag schoonmaken.