Het najaar is in volle gang en het zaaiseizoen lijkt inmiddels redelijk voorbij, maar niets is minder waar! Ook in oktober kun je nog een hoop gewassen zaaien. De tuinboon is er daar één van. Deze veelzijdige groente kun je op verschillende momenten in het jaar zaaien, waardoor je voor een stabiele oogst aan tuinbonen kunt zorgen.

Denk je aan de herfst, dan denk je waarschijnlijk vooral aan één gewas: de pompoen. Toch is de herfst een stuk veelzijdiger dan alleen de pompoen en kun je nog best wat gewassen zaaien. Zo ook de tuinboon.

Over de tuinboon

De tuinboon is een peulvrucht waarvan je de verse dopboon eet. De peulen zelf eet je niet. De plant wordt niet bijzonder hoog (tussen de 30 en 125 centimeter, afhankelijk van het ras en de omstandigheden) en krijgt mooie wit met zwart/paarse bloemen tijdens de bloei. Tuinbonen zijn zelfbestuivend. Door er meerdere bij elkaar in de buurt te planten, is de kans het grootst dat ze goed bestuiven en je dus een grote opbrengst krijgt.

Wanneer kun je tuinbonen zaaien?

Tuinbonen houden best van een beetje kou. Matige vorst doet de zaailingen niet zo veel en je kunt ze prima bij een wat lagere temperatuur al zaaien. Dat maakt dat je de planten op verschillende momenten in het jaar kunt zaaien. Doe je dat goed, dan kun je bijna het hele jaar genieten van verse tuinboontjes.

Er zijn grofweg gezien drie momenten in het jaar waarop je tuinbonen zou kunnen zaaien. We sommen ze voor je op:

  • Eind januari: de tuinbonen voorzaaien onder glas, in februari en maart buiten uitplanten
  • Begin maart tot begin mei: buiten zaaien
  • Oktober: buiten zaaien
Anderen lezen ook:  Onkruid bestaat niet

Tuinbonen zaaien in oktober

Het klinkt gek: je tuinbonen zaaien in oktober. Dan vriezen ze gedurende de winter toch kapot? Natuurlijk blijft er altijd een risico bij echt strenge vorst. Het ene ras is hier dan ook geschikter voor dan het andere (op het zakje van je zaadjes kun je meestal zien wanneer je de bonen kunt zaaien). Toch kunnen de jonge kiemplantjes behoorlijk wat vorst verdragen. Zaai je in oktober, dan kun je erg vroeg in het jaar (rond april) al oogsten.

Je kunt ook je tuinbonen in oktober voorzaaien en de zaailingen uitplanten in de koude bak of kas. Ook dan kun je ze rond april oogsten, maar zijn ze wat beter beschermd tegen de kou (handig als je een wat zwakker ras hebt, of als er een strenge winter wordt verwacht).

Het voordeel van vroeg tuinbonen zaaien

Er zitten best wat voordelen aan het vroeg (of juist laat) zaaien van je tuinbonen. Zaai je ze gedurende de wat koudere periodes in het jaar, dan wordt het risico op een aanval van zwarte luis een stuk kleiner. Zwarte luis is gek op tuinboonplanten en menig moestuinier krijgt hier ’s zomers dan ook mee te maken. Gedurende de koudere maanden is het te koud voor de luis en hebben je gewassen hier dan ook geen last van.